Modera el seu avenç malgrat tocar la xifra més alta en un mes de juliol dels darrers 12 anys
La firma d'hipoteques sobre habitatges va continuar avançant al juliol, encara que a un ritme molt inferior al de mesos anteriors. Segons les dades donades a conèixer aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), al setè mes de l'any es van constituir 35.918 préstecs, un 2,3% més respecte al mateix període del 2021. D'aquestes, el 75,4% van anar a tipus fix, cosa que representa un nou rècord.
La xifra d'hipoteques constituïdes al juliol és la més gran registrada aquest mes des del 2010. No obstant això, malgrat aquest rècord, el cert és que el ritme de creixement interanual s'ha alentit, ja que la pujada del 2,3% és gairebé deu punts inferior a la del mes de juny, i la menys pronunciada des del febrer del 2021, segons es desprèn de les dades d'Estadística.
En qualsevol cas, l'import mitjà de les hipoteques s'ha situat en 146.445 euros, xifra que suposa un augment del 8,1% respecte a les xifres de fa un any. I el tipus d'interès mitjà és del 2,50% i el termini mitjà, de 25 anys.
Destaca, a més, l'INE la forta preferència que hi ha ara mateix per les hipoteques a tipus fix, enfront de la pujada incessant de l'Euríbor. El 24,6% de les hipoteques sobre habitatges del juliol s'han constituït a tipus variable i el 75,4% a tipus fix, destaca la nota d'Estadística, que apunta que el tipus d'interès mitjà a l'inici és del 2,03% per a les hipoteques sobre habitatges a tipus variable i del 2,68% per a les de tipus fix.
CANVIS A LES CONDICIONS
Així mateix, de les 11.062 hipoteques amb canvis en les condicions, el 25,7% es deuen a modificacions en els tipus d'interès. Després del canvi de condicions, el percentatge d'hipoteques a interès fix ha augmentat del 22,3% al 49,9%, mentres que el d'hipoteques a interès variable ha disminuït del 76,3% al 47,2%.
L'Euríbor és el tipus al qual es refereix el percentatge més alt d'hipoteques a tipus variable, tant abans del canvi (69,6%), com després (43,4%). Tot i que, destaca l'INE, després de la modificació de condicions, l'interès mitjà dels préstecs a les hipoteques a tipus fix disminueix 0,9 punts i el de les hipoteques a tipus variable baixa 0,5 punts.
Quant a l'anàlisi per comunitats, Estadística assenyala que les regions amb més hipoteques constituïdes sobre habitatges al juliol han estat Catalunya (7.102), Andalusia (6.846) i Comunitat de Madrid (5.558). Per part seva, les CA en què es presta més capital per a la constitució d'hipoteques sobre habitatges van ser Comunitat de Madrid (1.223,7 milions d'euros), Catalunya (1.186,9 milions) i Andalusia (861.105 milions).
Segons Juan Villén, portaveu d'idealista, "les dades del juliol mostren clarament la desacceleració del creixement prevista per altres indicadors avançats i que esperem que es confirmi durant els propers mesos". "Els tipus d'interès, encara que comencen a apuntar lleugerament a l'alça, encara no mostren l'increment real que veurem amb seguretat a la segona meitat de l'any, mentre que l'horitzó de pujades de tipus ha portat els consumidors a apostar clarament per les hipoteques fixes, marcant un nou màxim històric per sobre del 75% del total”, destaca.
A més, aquest expert recorda que "per a la segona meitat de l'any preveiem la confirmació d'aquestes línies: alentiment del creixement, encariment de les hipoteques i prevalença del tipus fix sobre el variable".
Sobre les dades també s'hi ha pronunciat un altre portal immobiliari, Fotocasa. "La primera pujada de tipus d'interès executada pel BCE al mes de juliol ha pogut alentir la concessió i signatura d'hipoteques, ja que les entitats financeres estaven esperant veure de quant seria la pujada", explica María Matos, directora destudis del portal.
La previsió és que a partir d'ara les dades d'hipoteques comencin a moderar-se i que el ritme d'hipoteques signades baixi. "Encara que no és fins a finals de juliol quan s'executa la primera pujada dels interessos, les entitats financeres ja es van avançar i van adaptar els seus nous plans des del març pràcticament. Amb el camí ja marcat pel BCE, els bancs encareixen les hipoteques fixes i faran més atractives les variables, ja que amb la pujada de l'euríbor és on obtindran més rendibilitat. als propers mesos", comenta Matos.
"Caldrà veure com evoluciona els propers mesos tant la compra d'habitatge com la signatura d'hipoteques, i tenir en compte que les compravendes actuals es van gestar amb un mes d'antelació com a mínim. Per això, la moderació a les hipoteques no serà immediata, però sí que s'anirà detectant un canvi a partir del segon semestre de l'any", conclou l'experta.