La Fed ha estat "massa agressiva" i s'ha quedat "sense munició"

Els bancs centrals "han de concentrar-se en les dades, no guiar-se per les emocions"

Nieves Amigo
Bolsamania | 04 mar, 2020 12:39
actas fed reserva federal portada

Tenim els que creuen que la Reserva Federal (Fed) havia d'haver fet més, o almenys havia d'haver-ho fet de forma concertada amb d'altres bancs centrals, i tenim els que pensen que s'ha 'passat de frenada'. En aquest grup se situa l'expert Naeem Aslam, director d'anàlisi de la signatura britànica Avatrade, que considera que després de la retallada de tipus de 50 punts bàsics, Jerome Powell s'ha quedat sense "munició" per a futures actuacions.

"Crec que podem qualificar l'acció de la Reserva Federal com a preventiva i massa agressiva. La Fed ha utilitzat la seva munició massa aviat i això ha deixat molt poques opcions sobre la taula atès que els tipus ja són massa baixos", avisa aquest expert.

"La retallada de 50 punts bàsics va ser extremadament agressiva, i això genera més pressió sobre la Fed, especialment si l'economia comença a deteriorar-se", afegeix.

Aslam creu que el moviment de la Fed l'ha deixat amb un marge "molt limitat" per a qualsevol altra resposta. "Tot el que necessitàvem de la Fed en aquest moment era el seu suport en termes de llenguatge i molt poca acció", afirma taxativament.

Des d'Avatrade no veuen gaire evidències d'una crisi de liquiditat, i sostenen que la crisi del coronavirus és més aviat un problema de salut. "Bàsicament la situació del coronavirus és una llacuna de coneixement. No sabem el nombre exacte de persones que estan infectades, o el nombre de persones que se n'han recuperat. I, el més important, l'impacte econòmic d'aquest virus és encara molt incert", explica Naeem Aslam.

Aquest analista creu que ens trobem davant un moment en què els bancs centrals "necessiten concentrar-se en les dades i no deixar-se portar per les emocions". "No hi ha dubte que el que està succeint a l'economia xinesa influirà l'economia dels EUA, però fins ara això no s'ha vist reflectit a les dades", conclou.

"SAP ALGUNA COSA QUE NINGÚ MÉS SAP"

Des de Julius Baer consideren també que la decisió de la Fed ha estat una mica exagerada. "La sorprenent mesura és la primera actuació d'emergència de la Reserva Federal des del punt àlgid de la gran crisi financera de 2009. La decisió ens sembla que reflecteix cert pànic i planteja la qüestió de si la Fed sap alguna cosa que no sap ningú més del mercat", apunta Patrik Lang, expert de Julius Baer.

Julius Baer ha mantingut des del primer moment que el coronavirus tindrà una durada curta i que l'economia resistirà, i manté en general aquesta idea. "Continuem argumentant que el coronavirus causarà greus danys econòmics a curt termini, però que a continuació hi haurà una forta recuperació en forma de V al segon semestre. (...) Els riscos semblen compensats, i tenim la impressió que els bancs centrals i els Governs estan disposats a adoptar les mesures necessàries en cas d'emergència", conclouen.

contador