Un nombre cada vegada major d'empreses admeten que van perdre negoci a causa de la propagació
L'activitat del sector serveis de la zona euro va continuar registrant un augment sòlid i més ferm al febrer, gràcies principalment a l'impuls de la demanda interna, allargant el seu creixement durant més de sis anys i mig, encara que l'última expansió va seguir sent més lenta que durant la mitjana d'aquest període, segons l'índex PMI publicat aquest dimecres. No obstant això, les empreses ja comencen a notar els efectes de la propagació del coronavirus.
En concret, l'índex PMI d'Activitat Comercial del Sector Serveis de la zona euro, elaborat per la consultora Markit, va augmentar fins al nivell 52,6 al febrer enfront del 52,5 aconseguit el mes anterior. Per països, es van observar taxes d'expansió similars a tota la regió, amb l'excepció d'Irlanda, on l'activitat va augmentar a un ritme considerable que va ser el més fort des de fa més de dos anys.
Les noves comandes rebudes van augmentar sòlidament al febrer i el ritme de creixement gairebé no va canviar per tercer mes consecutiu. No obstant això, l'increment de les noves comandes va estar impulsat per la demanda interna ja que les vendes d'exportació van caure al ritme més fort des de fa cinc mesos.
Les empreses de serveis van continuar contractant més personal al febrer, encara que la taxa de creixement es va alentir respecte del mes anterior. No obstant això, l'excés de capacitat va ajudar les empreses a mantenir-se al dia amb les seves càrregues de treball i les últimes dades mostren pocs canvis a l'índex de les comandes pendents de realització. Respecte als preus, la inflació dels preus pagats es va atenuar des de gener, encara que va continuar superant notablement la dels preus cobrats, que va augmentar modestament al febrer.
La confiança empresarial es va mantenir estable, disminuint només lleument des dels màxims de nou mesos observats al gener.
Per part seva, l'índex PMI Compost d'Activitat Total de la zona euro va registrar al febrer un nivell exactament igual que la seva lectura precedent de 51,6, indicant un augment respecte a 51,3 de gener i assenyalant l'expansió més forta de l'economia del sector privat de la zona euro en sis mesos.
Aquest creixement lleugerament més fort va estar secundat per un augment sòlid i més ferm de l'activitat del sector serveis, juntament amb una contracció més feble de la producció manufacturera. Encara que els productors de béns van registrar una caiguda de la producció per tretzè mes consecutiu, el ritme de declivi de la producció va ser el més feble des del maig de 2019.
Algunes de les empreses esmenten la preocupació sobre l'impacte que el coronavirus està tenint en els negocis
Els volums de noves comandes rebudes per les empreses del sector privat de la zona euro van augmentar per tercer mes consecutiu. No obstant això, el creixement va continuar sent modest, a causa d'una contracció persistent de les exportacions. De fet, les últimes dades van mostrar la dissetena caiguda mensual consecutiva de les noves comandes rebudes de clients de l'estranger.
D'acord amb la tendència observada des de novembre de 2014, els nivells de dotació de personal van continuar augmentant. No obstant això, l'última taxa de creixement va ser modesta i sense canvis des del mes anterior. De fet, encara que es van observar increments de l'ocupació a tota la regió, les taxes de contractació van variar i van oscil·lar des d'un augment insignificant a Alemanya fins a forts increments a França.
Analitzant per països, tots ells van experimentar certa expansió durant el mes, i Irlanda va registrar còmodament el major creixement. Els ritmes d'alça es van mantenir sòlids a França i Espanya, i tots dos països van registrar millors resultats que al gener. En contrast, la feblesa contínua dels sectors manufacturers va fer que només s'observessin increments lleus de l'activitat en general a Alemanya i Itàlia.
Gràcies a aquest augment de la capacitat, les empreses van poder còmodament posar al dia les seves càrregues de treball, tal com ho indica la dotzena caiguda mensual consecutiva de l'índex de les comandes pendents de realització. Mentrestant, les dades dels preus van indicar un altre increment sòlid dels costos mitjans dels inputs. La inflació de nou va estar impulsada principalment per un augment dels costos laborals en l'economia del sector serveis, ja que els fabricants van registrar una altra reducció dels seus costos d'inputs.
La confiança empresarial respecte a l'activitat futura va ser una mica més baixa al febrer que el seu màxim de setze mesos registrat al gener. Algunes de les empreses enquestades a la regió van esmentar la preocupació sobre l'impacte que l'escalada del brot de Covid-19 està tenint en els negocis. Les empreses alemanyes van continuar sent les menys optimistes, mentre que les d'Irlanda es van destacar com les més positives.
A Markit assenyalen que "l'economia de la zona euro va mostrar resistència a les pertorbacions derivades del brot de coronavirus al febrer, però aprofundint en les dades s'observen indicis que hi haurà problemes d'ara endavant". En el sector serveis, "un nombre cada vegada major d'empreses van informar que van perdre negoci a causa de la propagació del virus, especialment en sectors com els hotels, viatges, transport i turisme, però també en àrees com els serveis financers".