Malgrat que s'observen signes que la demanda s'ha atenuat i que la producció ha patit transtorns
L'expansió de l'economia de la zona euro va registrar el seu ritme més ràpid dels sis últims mesos. Encara que va seguir sent feble, el ritme de creixement es va accelerar per tercer mes consecutiu, malgrat observar-se signes que la demanda s'ha reduït i que la producció ha sofert trastorns a causa del brot de coronavirus. Així ho reflecteixen les dades de l'índex PMI, elaborat per la consultora Markit i publicats aquest divendres.
En concret, l'índex PMI Compost de l'Activitat Total de la zona euro es va situar al febrer en 51,6, augmentant respecte del 51,3 registrat al gener, i indicant l'increment mensual més gran de l'activitat empresarial des d'agost de 2019.
El creixement es va centrar en el sector serveis, on l'activitat en conjunt va accelerar el ritme més marcat dels sis últims mesos. Per contra, el sector manufacturer va continuar manifestant un declivi, encara que la taxa de contracció de la producció es va atenuar fins a arribar al mínim durant els vuit últims mesos. No obstant això, el ritme d'expansió en general va continuar, molt modestament, principalment arran del creixement moderat de les noves comandes, que van créixer a un ritme igual a la seva màxima dels set últims mesos registrada al gener. De totes maneres, l'augment no va ser suficient per impedir que les comandes pendents continuessin en lleuger declivi, suggerint un excés persistent de capacitat.
El creixement de las plantilles del sector serveis va caure fins a mínims de tretze mesos
El volum de noves comandes rebudes en el sector serveis va augmentar a un ritme lleugerament més feble que l'observat en els dos mesos anteriors. S'ha vinculat aquest alentiment com a mínim en part amb l'impacte del brot de coronavirus en els sectors de viatges, turisme i d'altres. Mentrestant, les noves comandes rebudes al sector manufacturer van minvar per dissetè mes consecutiu.
Una novetat significativa que ha restringit la producció manufacturera al febrer va ser un allargament intens dels terminis de lliurament dels proveïdors. Els retards en el lliurament d'inputs van ser els més generalitzats des de desembre de 2018, i en molts casos es van atribuir a problemes a la cadena de subministrament provocats pel brot de COVID-19.
Pel que fa a l'ocupació, va continuar augmentant a un ritme més feble que el que vam observar durant bona part del 2019, prolongant-se així el període de menor creació d'ocupació observada en els cinc últims anys. Tot i així, la taxa de creació d'ocupació va créixer respecte als mínims de desembre de 2019. El creixement de les plantilles del sector serveis va caure fins a mínims de tretze mesos, però la retallada d'ocupació indicada al sector manufacturer es va atenuar fins al nivell més baix dels tres últims mesos.
Les dades del PMI també van reflectir una lleugera atenuació de les pressions inflacionistes. Els preus mitjans pagats van augmentar a un ritme lleugerament més feble que els màxims en vuit mesos registrats al gener, mentre que els preus mitjans cobrats pels productes i serveis van augmentar al ritme conjuntament més lent des de fa més de tres anys. Les tendències inflacionistes van continuar divergint entre els sectors: els costos i les tarifes van incrementar-se en el sector serveis, però els costos i els preus de venda del sector manufacturer van seguir a la baixa, i els preus mitjans cobrats pels productes van caure al ritme gairebé més ràpid dels últims quatre anys.
Respecte a les expectatives de creixement de l'activitat empresarial durant els pròxims dotze mesos, es van afeblir enfront dels màxims dels últims setze mesos registrats al gener, encara que es van mantenir molt per sobre de la mitjana observada el 2019, i van superar per un marge molt ample la mínima registrada a l'agost de 2019. L'optimisme es va moderar tant al sector serveis com al sector manufacturer.
Des de Markit comenten que "l'economia de la zona euro de nou va aconseguir recuperar una mica d'ímpetu al febrer, tot i que un bon nombre d'empreses ha sofert contratemps de naturalesa diversa a causa del coronavirus, que ha ocasionat problemes en el subministrament, i va mostrar indicis d'afectar particularment els sectors de viatges i turisme". Consideren, no obstant això, que l'expansió "està sent impulsada per una resiliència molt benvinguda en el sector serveis, però el sector manufacturer també està mostrant signes encoratjadors que indiquen una recuperació de la desacceleració que ha afectat els productors durant més d'un any".
No obstant això, assenyalen que "el panorama continua sent summament incert, especialment respecte a la possibilitat de noves pertorbacions a les cadenes de subministrament, els viatges, el turisme i la demanda generades pel brot de coronavirus". "Encara que les dades de l'estudi de febrer proporcionen bones notícies en un mes en què els titulars dels mitjans reflectien principalment temors que el creixement econòmic fos afectat pel brot de COVID-19, sembla que l'impacte immediat encara no s'ha manifestat", conclouen.
ALEMANYA
La indústria s'ha frenat sorprenentment a Alemanya al febrer, segons el PMI. El negoci dels proveïdors de serveis va perdre una mica d'impuls: el seu índex va caure a 53,3 des de 54,2 punts el mes anterior, però es va mantenir per sobre del llindar de creixement de 50.
Mentrestant, l'índex manufacturer va augmentar a 47,8 des de 45,3 al gener. "Fins ara, les distorsions en la producció a causa de problemes de lliurament han estat limitades. Però només ens trobem al començament d'una història que podria allargar-se més temps", han afirmat a Markit.