L'economia del Regne Unit sofreix un col·lapse rècord: el PIB cau gairebé un 20% d'abril a juny

Tot i que la caiguda d'aquest segon trimestre va ser lleugerament menor de l'estimat al principi

Bolsamanía
Bolsamania | 30 set, 2020 14:07
ep el primer ministro de reino unido boris johnson
Rui Vieira/PA Wire/dpa

L'economia de Regne Unit va sofrir un col·lapse rècord en el segon trimestre de 2020, quan el Producte Interior Brut (PIB) va caure prop d'un 20% afectat per les mesures de bloqueig per a frenar la Covid-19. No obstant això, la caiguda va ser lleugerament menor del que s'estimava al principi.

En concret, segons les dades de l'Oficina de Nacional d'Estadística britànica (ONS) publicades aquest dimecres, el PIB es va contreure un 19,8% entre abril i juny, una mica menys que l'estimació inicial que esperava una caiguda trimestral del 20,4%. Tot i això, el descens va ser més fort que el de qualsevol altra economia avançada important.

Les dades suggereixen que el Regne Unit va en camí de la seva caiguda anual més important des de la dècada de 1920. L'economia britànica ja s'havia contret un 2,5% durant el primer trimestre.

El governador del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey, ja va advertir que és probable que l'expansió perdi ritme i que la desocupació augmenti al 7,5% a la fi d'enguany mentrestant.

"Les renovades restriccions per la Covid-19 probablement significaran que el PIB s'estancarà en el quart trimestre, deixant l'activitat econòmica abandonada un 5,5% per sota del seu nivell anterior a la crisi", diuen des de la consultora Capital Economics, que creuen que ara "el risc és que les mesures de contenció renovades reverteixin la recuperació".

CMC Market es pregunta si es pot ser optimistes respecte al futur immediat. "L'augment de casos amenaça amb més restriccions que actuaran per deprimir encara més l'activitat econòmica i la confiança del consumidor. Mentrestant, l'atur sens dubte augmentarà, la qual cosa perjudicarà encara més el sector del consum", assenyala.

EY estima que de cara al tercer trimestre l'economia "clarament gaudirà d'un repunt substancial". No obstant això, creuen que el quart trimestre serà "més desafiador" per a l'economia del Regne Unit i que "el creixement pot ser limitat".

contador