El World Economic Forum alerta en un informe que analitza els riscos globals sobre el desafiament secessionista a Catalunya
La crisi catalana no és només una qüestió domèstica d'Espanya. La incidència del desafiament independentista s'ha deixat sentir durant els últims mesos a tot Europa, obligant els líders europeus a pronunciar-se sobre tot el que anava passant, i fins i tot ha travessat l'oceà fins als EUA, on el president Donald Trump va aprofitar una visita de Mariano Rajoy per donar la seva opinió al respecte. Les veus d'alerta no han deixat de succeir-se, i de nou arriben des de més enllà de les nostres fronteres. El World Economic Forum, que ja escalfa motors per a la seva 48 reunió anual a Davos (Suïssa) que arrencarà el pròxim 23 de gener, ha advertit sobre el repte secessionista català i assegura que seguirà sent font de risc el 2018.
"Un aprofundiment de les disputes desencadenaria un eixamplament dels enfrontaments, cosa que podria causar efectes dòmino"
Ho ha fet en un dels seus documents estrella, l'informe 'Global Risks', en què fa balanç dels riscos geopolítics i dels reptes al qual s'enfrontarà l'economia global durant els propers mesos. S'ha donat a conèixer aquest mateix dimecres, i el Fòrum Econòmic Mundial hi assegura que "les qüestions de cultura i identitat estan causant tensió política en un creixent nombre de països de la Unió Europea", entre els quals cita Espanya.
"La polarització entre grups amb diferents herències culturals o valors seguirà sent una font de risc polític als països occidentals el 2018 i més enllà", assegura l'informe, en el qual també s'especifica que en aquests moments d'incertesa geopolítica global, "les forces d'identitat nacional i autodeterminació estan augmentant la seva capacitat disruptiva".
En realitat, el Fòrum Econòmic Mundial sembla estar fent una anàlisi de la situació espanyola encara que sense esmentar-la, en suggerir, per exemple, que aquesta situació "està portant a la violència i la inestabilitat constitucional", que de vegades ha estat "impulsada per potències estrangeres". Tot això es pot extrapolar a la crisi catalana, en què segons el Govern central ha hagut fins i tot ingerència russa.
"Un aprofundiment de les disputes desencadenaria un eixamplament dels enfrontaments, la qual cosa podria causar efectes dòmino", afirma també l'informe, al qual s'assegura que "aquesta inestabilitat crearia nous desencadenants" de futures crisis. I per evitar-ho, el World Economic Forum proposa no ignorar aquests sentiments. Segons la seva opinió, promocionar i protegir aquestes diferències culturals i polítiques "ajudaria a calmar les tensions sobre la identitat nacional".
El fòrum, que se celebra aquest any sota el lema 'Creant un futur compartit en un món fracturat', comptarà amb la participació de 2.000 directius i empresaris, a més de 350 líders polítics i caps d'Estat. Entre ells, el president dels EUA, Donald Trump. A més, per primera vegada hi acudirà el Rei d'Espanya, Felipe VI.