La continuïtat de Conte pot ser l'obstacle que impedeixi l'acord a Itàlia

El Moviment 5 Estrelles i el Partit Demòcrata negocien a contrarellotge per evitar eleccions

Bolsamanía
Bolsamania | 26 ago, 2019 18:02
giuseppe-conte-peine-a-former-son-gouvernement-en-italie

Giuseppe Conte s'ha convertit en l'obstacle que pot impedir l'acord entre el Moviment 5 Estrelles (M5S) i el Partit Demòcrata (PD) a Itàlia per evitar les eleccions. Mentre que els de Luigi di Maio defensen la seva continuïtat en el govern, després d'haver enfrontat obertament a Matteo Salvini per trencar la coalició, en el si dels demòcrates creuen que aquesta nova fase ha d'estar liderada per una altra persona.

Així de clar ho ha deixat el líder del PD, Nocola Zingaretti, aquest dilluns en un missatge a Twitter. "Segueixo convençut que Itàlia necessita un nou tipus de govern", ha assegurat, tot i que no ha presentat públicament un nom alternatiu. Fa uns dies, quan va revelar les cinc condicions que els demòcrates posaven al M5S per pactar, ja ho va deixar caure: Conte no podria tornar com a primer ministre del futur executiu.

D'aquesta manera, el nom del nou líder del govern és el que fa que aquests dos partits no acabin de posar-se d'acord, i el problema és que el temps apressa, perquè aquest dimarts acaba el termini atorgat pel president Sergio Mattarella perquè els partits negociessin.

El normal, apunten els experts, és que cada partit ves al líder de l'altra formació, de manera que hauran de buscar un consens sobre el nom de la persona que s'haurà de posar als comandaments del gabinet si volen evitar unes noves eleccions, que podrien fer pujar Salvini i els seus (les enquestes donen a la Lliga Nord gairebé un 40% dels vots), de manera que tindrien la clau del govern al costat de Forza Itàlia i Germans d'Itàlia.

El problema és que els de Di Maio insisteixen que Conte compleixi altre mandat. Com expliquen els analistes de Barclays, defensen aquesta idea perquè "després d'enfrontar-se directament a Matteo Salvini quan la coalició es va desintegrar, Conte s'ha tornat molt popular a Itàlia", encara que els demòcrates "volen assenyalar un nou començament amb una nova cara al cim "del govern.

El que està clar és que el M5S i el PD negocien a contrarellotge, i si no aconsegueixen cap progrés, s'espera que Mattarella dissolgui el Parlament italià i convoqui eleccions, just el que pretenia la Lliga Nord. Hi ha una altra opció, la de crear un govern tecnòcrata perquè elabori els Pressupostos de 2020, el proper problema que se li ve a sobre a Itàlia, i després el president ja veuria si manté aquest executiu o decideix cridar de nou a les urnes.

contador