La confiança dels inversors de la zona euro cau més del que s'esperava al març

Baixa per primera vegada des d'octubre, fins als -11,1 enfront dels -8 de febrer, segons l'índex Sentix

Irene Hernández
Bolsamania | 06 mar, 2023 18:13
inversor boli grafico

La confiança dels inversors de la zona euro cau més del que s'esperava al març. L'índex Sentix baixa per primera vegada des de l'octubre, fins als -11,1 enfront dels -8 de febrer, malgrat que els temors d'una recessió han disminuït. A més, la dada es col·loca també per sota del pronòstic, que esperava que fos de -6,3.

"La reactivació habitual de l'economia a principis d'any està en perill de patir un curtcircuit", ha assenyalat l'institut de recerca. "Aquest estancament aviat es podria convertir en temors renovats d'una recessió si es materialitzen les expectatives econòmiques negatives", ha afegit.

Per la seva banda, l'índex de situació actual va pujar a -9,3 des de -10, millorant per cinquè mes consecutiu i marcant el nivell més alt des del juny del 2022. No obstant això, després de diversos mesos de millora, l'índex d'expectatives va caure a -13, des de -6 al mes anterior.

"El repunt en el sentiment dels inversors d'EZ es va estancar al final del primer trimestre, cosa que sospitem és el primer senyal d'una reculada en el sentiment de risc en resposta a la important revaloració al mercat de bons durant l'últim mes", comenten els experts de Pantheon Macroeconomics.

Per Oxford Economics, les dades "reflecteixen una creixent cautela als mercats". "A hores d'ara, els mercats probablement ja han descomptat totes les notícies positives derivades de la caiguda dels preus de les matèries primeres i les dades d'activitat més resistents. Si bé els PMI de febrer per a la zona de l'euro van ser inesperadament alcistes, les xifres de l'ESI del febrer van proporcionar una verificació de la realitat i és probable que la inflació molt rígida del febrer provoqui una resposta més agressiva del BCE”, afirmen.

Consideren important tenir en compte que, "si bé la zona de l'euro ha evitat una severa recessió hivernal, la perspectiva de creixement no és la d'un apogeu imminent, sinó més aviat una dificultat per a la major part del 2023 i fins al 2024. Els mercats semblen estar donant-se compte d'això".

Una opinió compartida pels analistes d'eToro, que creuen que mostra "un moment d'incertesa". "Els inversors pensen que la inflació actual es pot quedar com un problema estructural i no són tan positius de cara que es pugui corregir de la mateixa manera que es va veure augmentar, per la qual cosa el BCE haurà d'ajustar tipus a l'alça, això que determinarà la marxa de l'activitat econòmica. L'inversor torna, per tant, al sentiment més negatiu i el nivell de confiança posa sobre la taula la incertesa que genera una inflació subjacent que no acaba de tocar sostre i uns tipus que se seguiran pujant", diuen.

contador