La confiança del consumidor alemany empitjora al febrer, segons l'índex GfK

La inflació i la pujada dels impostos minen la confiança

Bolsamanía
Bolsamania | 26 gen, 2024 13:16
olaf scholz ok
European Parliament (Flickr)

La confiança dels consumidors alemanys continua desplomant-se. Així ho revela la dada avançada per GfK aquest divendres, que apunta a una caiguda en l'índex fins als -29,7 punts, des dels -25,4 del mes anterior. La incertesa continua aguaitant a les llars, i això farà que s'esvaeixin les esperances de recuperació de l'anomenada 'locomotora' europea.

El consens augurava una lleugera millora, de manera que l'índex se situés a -24,5. Però no ha estat així, ja que el repunt de la inflació i l'augment dels impostos han minat la confiança.

"La caiguda en la mesura de confiança del consumidor de GfK per al febrer no és el que volíem veure", sentencien els experts de Pantheon Macroeconomics. Com expliquen, la dada "aboca una ombra sobre la recuperació de l'activitat impulsada pel consum que esperem per a principis d'any".

Però, a més, la caiguda del febrer "reverteix amb escreix els augments observats al desembre i al gener i deixa l'índex en el nivell més baix des del març del 2023".

Més al detall, les dades mostren que les expectatives d'ingressos han caigut 13,1 punts, fins a -20, el nivell més baix des del març del 2023. "L'augment de la inflació al desembre probablement n'és en part culpable, igual que el nou impost al CO2 per a l'energia i el retorn del tipus regular de l'IVA al 19% al sector de la gastronomia”, comenten aquests analistes.

També diuen que, atès l'empitjorament de les perspectives d'ingressos, no sorprèn que la disposició dels consumidors a estalviar hagi augmentat (6,7 punts fins a 14, el nivell més alt des d'agost del 2008) i que la disposició a gastar hagi caigut bruscament, concretament 6 punts a -14,8.

Un altre estudi realitzat per NIM, que des de l'octubre duu a terme conjuntament l'enquesta sobre la confiança del consumidor de GfK, mostra que el 60% dels enquestats destaca els "preus alts i en augment" com la raó principal per la qual no és un bon moment per fer compres importants.

Una proporció més baixa ha apuntat a la incertesa o la seva situació financera. Finalment, els consumidors també esperen que a l'economia li vagi pitjor els mesos vinents. De fet, l'índex d'expectatives econòmiques ha assolit el nivell més baix des del desembre del 2022, ja que se situa en -6,6.

contador