Modera les seves expectatives una dècima fins al 2,8% després de quatre revisions a l'alça
La Comissió Europea ha corregit a la baixa les previsions de creixement per a Espanya des del 2,9% que va anticipar el maig, segons avancen diversos mitjans propers a l'Executiu comunitari. En concret, l'organisme preveu que l'economia espanyola s'expandeixi un 2,8% durant el present exercici, una dècima per sobre del quadre macro que va presentar el Govern a la primavera.
Es tracta de la primera revisió negativa després de quatre pujades consecutives des que a la tardor de 2016, la Comissió publiqués un creixement del 2,1% per a aquest any. El maig de 2017 el va pujar al 2,4% per elevar una altra dècima més al novembre, va modificar-lo de nou fins al 2,6% durant el passat febrer i va deixar-lo al 2,9% el maig.
Un escenari que escenificaria la consolidació de riscos com l'impacte de la guerra comercial i l'auge de pràctiques proteccionistes a l'altre costat de l'Atlàntic; o el major preu del petroli. En confirmar-se les previsions, els analistes asseguren que aquest fenomen correspondria a una correcció general del panorama de l'Eurozona i no necessàriament a una desacceleració del país.
El document de Brussel·les sobre Espanya subratlla que l'economia espanyola ha mostrat "pocs senyals d'alentiment" en el que va d'any, amb un creixement del 0,7% durant el primer trimestre i una estimació "semblant" per al segon gràcies a indicadors com les dades d'ocupació. La Comissió Europea creu que el consum i la inversió en construcció "seguiran sent els components més dinàmics de la demanda". No obstant això, l'informe adverteix que el fet que la pujada del preu del petroli sigui "superior al que s'esperava" pot tenir un "impacte negatiu" en la demanda domèstica de 2019.
El principal interrogant és si la rebaixa que Brussel·les anunciarà aquest dijous es tracta d'una moderació puntual del creixement a Espanya pels riscos esmentats o si realment la Comissió Europea estaria començant a observar la fi del cicle expansiu que ens ha acompanyat durant l'últim lustre.
Al costat positiu, Brussel·les espera que les mesures expansionistes incloses al Pressupost General de l'Estat d'aquest any aporti un "impuls addicional" al creixement d'aquest any, especialment a través del consum privat. També considera que la despesa dels consumidors "hauria de beneficiar-se d'un creixement dels salaris superior al previst i d'una creació d'ocupació dinàmica".
La presentació d'aquestes noves previsions macroeconòmiques de l'Executiu comunitari, que únicament inclouen noves estimacions sobre creixement i no donen xifres actualitzades sobre dèficit públic, coincideix amb la visita a Brussel·les de la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, que aquesta tarda participarà en la reunió de ministres de Finances de l’Eurozona (Eurogrup).