La Comissió Europea proposarà eliminar el canvi d'hora

La decisió haurà de ser aprovada per l'Eurocambra i el Parlament

Irene Hernández
Bolsamania | 31 ago, 2018 12:25 - Actualitzat: 12:25
jean-claude-juncker-pret-a-chercher-un-accord-equitable-avec-david-cameron-sur-l-ue

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat aquest mateix divendres que proposarà eliminar el canvi d'hora a tot el bloc comunitari. Aquesta decisió es produeix després que la majoria de ciutadans de la Unió Europea preguntats consideressin que aquesta mesura hauria de ser canviada. Aquesta proposta haurà de ser encara aprovada per l'Eurocambra i el Consell Europeu.

"Arribarà l'estiu permanent", la majoria dels europeus vol que no es canviï l'hora i "així és com serà", ha dit Juncker en una entrevista a la cadena alemanya ZDF. Aquest divendres ho anunciarà a la Comissió i seran els Estats membres i el Parlament els que tinguin l'última paraula. "Avui ho decidirem", no té sentit preguntar-li a la gent el que pensa i després ignorar-ho, si "la gent vol això, ho farem."

Una recent enquesta impulsada per la institució comunitària va mostrar que el 80% dels 4,6 milions de participants estava en contra del canvi i preferien que es quedés l'hora d'estiu. Tot i que aquesta enquesta no és un referèndum i, per tant, no és vinculant, tant Juncker com els representants de gairebé tots els partits alemanys representats al Parlament Europeu sostenen que això no s'hauria d'ignorar.

La majoria dels europeus vol que no es canviï l'hora i "així és com serà", ha dit Juncker

"Les institucions de la UE no han d'ignorar un resultat tan clar", va dir el polític de l'CDU Peter Liese. Martin Häusling, dels Verds, va afirmar: "Si la Comissió no reacciona a aquest 80%, llavors serem completament ridículs". El polític de l'SPD Ismail Ertug va exigir que la Comissió de la UE presentés un projecte de llei al més aviat possible.

En nom del Parlament Europeu, l'autoritat de Brussel·les està examinant actualment com procedir amb el canvi d'hora regulat per la legislació de la UE. De moment, alguns països ja s'han posicionat. Lituània, Estònia, Letònia i Finlàndia estaven a favor d'abolir el canvi d'hora.

El canvi es va introduir a l'estiu després de la crisi del petroli dels anys setanta amb l'esperança d'estalviar energia. Des de 1996, els ciutadans de tots els països de la UE han avançat els rellotges una hora l'últim diumenge de març i retardat una hora l'últim diumenge d'octubre. Entre els arguments per fer-ho estaven l'estalvi d'energia, comptar amb més temps d'oci o l'equiparació amb els països veïns. No obstant això, Brussel·les creu que aquests raonaments no estan completament contrastades i que tenen efecte mínim a nivell econòmic.

Si finalment s'opta per posar fi al canvi d'hora obligatori, cada país tindrà l'opció de triar la seva pròpia zona horària, encara que Brussel·les confia que els vint-i-vuit arribin a una decisió comuna.

contador