La Comissió Europea millora les previsions de creixement per a Espanya al 6,2% en 2021

Per a la zona euro, Brussel·les eleva al 4,8% la seva previsió de creixement per a aquest 2021

Irene Hernández
Bolsamania | 07 jul, 2021 14:51
ep banderas comision europea en bruselas
AMIO CAJANDER/FLICKR - Archivo

La Comissió Europea millora les previsions de creixement per a Espanya, situant el Producte Interior Brut (PIB) de 2021 en el 6,2%, enfront del 5,9% que estimava al maig, segons ha donat a conèixer aquest dimecres. D'aquesta manera, el nostre país es col·loca entre els que més creixeran a la Unió Europea (UE) en 2021 i 2022.

De cara a 2022, la Comissió Europea és menys optimista, ja que situa el creixement d'Espanya en el 6,3%, per sota del 6,8% que va estimar al maig, sense precisar les raons d'aquesta revisió a la baixa.

Les autoritats comunitàries esperen que Espanya sigui el quart país del bloc que més creixi enguany, per darrere de Romania, Irlanda i Hongria. I això serà gràcies a diversos indicadors positius. Brussel·les assenyala que amb la finalitat de l'estat d'alarma s'ha "accelerat significativament" el ritme de creació d'ocupació i la sortida de treballadors dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). També valora la "millora constant" d'altres indicadors com la confiança de les empreses i els consumidors.

La Comissió Europea considera que ja al llarg del segon trimestre hi ha senyals de "consolidació" de la recuperació i espera que continuï més endavant.

No obstant això, serà també dels països que més tard a recuperar els nivells de PIB previs a la crisi generada per la pandèmia del Covid-19: Espanya i Itàlia no ho aconseguiran fins al tercer trimestre de 2022, mentre Alemanya i Països Baixos l'aconseguiran a la fi de 2021.

"Esperem que la posada en marxa del pla de recuperació enforteixi la inversió pública i privada i doni un nou impuls a la recuperació econòmica, especialment en 2022", ha assegurat el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, en una roda de premsa a Brussel·les per a presentar les dades dels Vint-i-set en referència a Espanya.

Quant a la inflació, Brussel·les preveu que enguany se situï en el 2,1% per l'augment dels preus de l'energia. Ja per a 2022, es quedarà en el 1,4%. L'estimació per a tots dos exercicis es col·loca per sota dels nivells previstos per al conjunt de la UE, que són del 2,1% i 1,4%, respectivament.

EUROZONA

Espanya si que continuarà sent el país que més creixerà en tots dos exercicis en l'eurozona, que veurà un increment del seu PIB del 4,8% enguany i del 4,5% el pròxim, per sobre del 4,3% i 4,4% projectats, respectivament, a la primavera. D'aquesta manera, tant la UE com la zona euros recuperaran el nivell de PIB prepandèmia en l'últim trimestre de 2021, el suposaria arribar a xifres prèvies a la crisi un trimestre abans de l'esperat anteriorment.

En aquest sentit, la Comissió Europea es mostra optimista sobre la reactivació del turisme dins de la UE i espera que l'entrada en vigor del dient 'Passaport Covid' ajudi a apuntalar l'impuls a aquest sector. A més, ha assenyalat a la reactivació de la mobilitat com a element que apunta que ha començat un "fort repunt" del consum privat.

contador