A Brussel·les sembla que convenç el pla del Govern de Pedro Sánchez de crear un fons d'1,5 bilions d'euros finançat a través de deute perpetu, a pagar sense límit de temps, per sortir de la crisi del coronavirus. La Comissió Europea presentarà la mesura aquest dijous durant la reunió de la cimera europea.
Malgrat que Espanya sembla comptar amb el beneplàcit d'Úrsula von der Leyen, l'aprovació d'aquesta mesura ha de comptar amb el suport del Consell Europeu. I, si es repeteix la tònica de les reunions anteriors, les negociacions no seran un camí de roses.
Les diferències entre el nord i el sud segueixen molt marcades, encara que els últims dies s'ha observat un acostament entre Espanya i Alemanya. La gran oposició vindrà, un cop més, d'Holanda, com ja va passar amb els coronabons.
Els 1,5 bilions d'euros “haurien de finançar-se a través de deute perpetu de la Unió Europea, recolzada pels mecanismes actuals que financen el pressupost de la UE, secundant-se en la valoració triple A de les institucions (… ) El BCE continuarà jugant un paper clau per assegurar l'estabilitat financera a través de la liquiditat i altres mesures”, diu el text remès per Espanya al president de l'organisme, Charles Michel.
En aquesta part del text s'hi troba l'escull que previsiblement més conflicte causarà. El pla de la Comissió Europea recull una emissió de deute a llarg termini i esperen que part d'aquestes ajudes siguin reemborsables, segons l'esborrany al qual ha tingut accés El País.
Si la proposta obté el vistiplau dels líders, les ajudes podrien arribar als països més afectats aquest mateix any i seguir venint durant el 2021 i 2022.