La CNMC demana a Consum revisar les hores de publicitat d'apostes en esdeveniments esportius

Atès que el patró de consum audiovisual per part dels menors és elevat des de les 20 hores

Bolsamanía
Europa Press | 26 mai, 2020 18:24
ep apuestas juego premios
EUROPA PRESS - Archivo

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha publicat l'informe sobre el projecte de Reial decret sobre comunicacions comercials de les activitats de joc a petició del Ministeri de Consum, en el qual recomana "revisar" la possibilitat d'emissió de publicitat d'apostes i joc 'online' durant esdeveniments o esdeveniments esportius en directe a partir de les 20.00 i fins a les 5.00 de la matinada.

"Si tenim en compte que el pic de consum dels menors de 18 anys es produeix entre les 21.00 i les 23.00 hores, en aquests casos, s'estableix una excepció a la regla general audiovisual (d'1 a 5 de la matinada) que hauria de ser objecte d'una major fonamentació", concreta la Comissió en l'informe.

En aquest sentit, la CNMC opina que "la garantia d'un raonable grau de protecció als menors és incompatible amb aquesta excepció per a l'emissió en directe d'esdeveniments o esdeveniments esportius, donat el patró de consum de productes audiovisuals per part dels menors, especialment elevat a partir de les 20.00 hores".

Entre altres recomanacions sobre el Reial decret la CNMC aconsella reforçar el missatge de 'juga amb responsabilitat', de protecció a menors. "Aquest missatge ha d'incloure's en les comunicacions comercials audiovisuals de manera que sigui visible en tot moment, sense donar opció al fet que es limiti a un esment durant els dos últims segons previs a la seva finalització", defensa. A més, considera que el missatge hauria d'incloure's també en tots els anuncis de joc i apostes que s'emetin en la ràdio. Respecte al text, aposta per "recollir en termes semblants la prohibició de participació de menors".

Respecte al tractament de l'ONCE, la CNMC sosté al seu informe que, sense perjudici del tractament legal concedit a aquest operador, "no sembla justificada" l'equiparació de l'estatus del Consell de protectorat de l'ONCE amb una autoritat administrativa. "I menys encara si es fonamenta en raons de control públic de l'activitat del joc que pogués realitzar l'ONCE, per la qual cosa en reitera la necessitat del replantejament", subratlla.

Així mateix, l'organisme estatal creu que seria recomanable aclarir la coordinació en matèria de requeriments de cessament de la publicitat i procediment sancionador, quan afecten empreses prestadores de serveis de comunicació audiovisual. D'igual manera, es considera recomanable contemplar expressament l'accés de la CNMC al registre o registres de la Direcció General d'Ordenació del Joc (DGOJ) per facilitar el compliment de les seves obligacions de supervisió.

D'altra banda, considera que hi ha una altra sèrie de qüestions "noves" respecte a informes anteriors, que són susceptibles de millora. La CNMC explica que el projecte de reial decret restringeix el joc entre la 1.00 i les 5.00 de la matinada en serveis de comunicació audiovisual i en serveis 'online' d'intercanvi de vídeos, però no trasllada aquestes restriccions a tot l'univers de productes 'online' als quals "estan exposats els menors com a consumidors".

En aquest sentit, la CNMC planteja estendre limitacions horàries similars a la resta de serveis de la societat de la informació (en particular, a la publicitat inserida als cercadors, a la navegació Web, als jocs online, o a les xarxes socials).

SISTEMES D'AUTOREGULACIÓ I CORREGULACIÓ

L'organisme estatal destaca que sense perjudici de valorar "certs aspectes positius de protecció dels consumidors", els acords o codis de conducta poden comportar igualment "certs riscos per a la competència derivats de la possible posada en comú entre els propis competidors d'informació comercialment sensible, sense relació directa amb l'objecte propi d'aquests acords".

Per això, opina que ha d'assegurar-se que s'introdueixin advertiments que vagin en línia amb aquest plantejament, així com que aquests acords siguin informats prèviament per la pròpia CNMC. També creu que hi ha una "excessiva imprecisió" en les facultats de la Direcció General d'Ordenació del Joc (DGOJ). "En determinats casos relacionats amb les activitats de promoció i difusió de comunicacions comercials, les funcions de la DGOJ es defineixen de forma insuficientment precisa", recalca.

Per aquest motiu i "per evitar potencials diferències de tracte, així com per enfortir la seguretat jurídica del projecte normatiu", es recomana reconsiderar la literalitat dels preceptes recollits.

contador