La CEOE calcula una caiguda del PIB del 15,5% en el pitjor dels casos: amb rebrot i sense vacuna

Demana que comunitats autònomes i ajuntaments gestionin la desescalada

Virginia Mora
Bolsamania | 04 mai, 2020 16:16
ep el vicepresidente de la ceoe inigo fernandez de mesa
CEOE

Infaustes previsions de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) per a l'economia espanyola. La patronal creu que l'economia podria contreure's un 15,5% enguany si es produeix el pitjor dels casos, és a dir, que hi hagi un fort rebrot de la pandèmia de coronavirus a la tardor, amb un nou confinament encara més dur, i que la vacuna no estigui disponible fins a 2021.

Així ho explica la CEOE a l'informe 'Estratègia Espanya per a la recuperació de la crisi del COVID-19', elaborat en col·laboració amb Deloitte i Esade i publicat aquest dilluns. No obstant això, aquesta és la pitjor de les seves previsions, amb un "nivell de paràlisi i confinament molt més durs, i la recuperació de l'activitat molt més lenta que l'anterior", atès que suposaria que els antivirals no es troben amb facilitat i les vacunes es retarden, i que el retorn del virus és molt més fort.

No obstant això, el seu escenari central, és a dir, el que els empresaris veuen més probable que es produeixi, és una mica més amable, encara que en qualsevol cas suposa un empitjorament de les previsions anteriors, ja que fa unes setmanes estimava una caiguda del 5% en el millor escenari i del 9% en el pitjor.

Ara la patronal treballa amb un escenari base en què calcula que el Producte Interior Brut (PIB) es contraurà enguany un 8% si la contenció continua donant fruit, s'aconsegueix una desescalada reeixida i la vacuna contra el coronavirus està disponible a la fi de 2020. No obstant això, si el distanciament s'allarga més enllà de juny, i hi ha un rebrot de l'epidèmia a la tardor amb noves restriccions a la mobilitat i l'activitat, l'economia pot arribar a caure fins a un 12%.

Segons ha explicat el vicepresident de la CEOE, Íñigo Fernández de Mesa, per poder evitar el pitjor dels casos és important centrar-se en el tema sanitari. "Perquè no existeixi un rebrot, i es pugui produir un retorn a la normalitat des del punt de vista laboral, ha d'haver-hi una estratègia sanitària ben definida i clara", ha dit en roda de premsa telemàtica.

"És fonamental que hi hagi EPIs i una estratègia de delimitació de contagiats, rastreig de contagiats, ús massiu de proves...", perquè això és el que s'ha fet a d'altres països en la desescalada, i només així es podrà "tornar a la normalitat sense riscos". Per aconseguir-ho, ha insistit, "és bàsic que s'hi involucri a les comunitats autònomes i els ajuntaments". "És absolutament vital" perquè té més coneixement dels assumptes regionals i locals que el Govern central. "Seria més eficient des del punt de vista sanitari i econòmic", ha remarcat Fernández de Mesa.

A nivell nacional creu que la clau serà la simplificació dels tràmits per a la concessió d'ajudes com ara els crèdits ICO per dotar de liquiditat a les empreses, l'ampliació del seu abast en alguns casos, com per exemple en el cas dels ERTO, o l'adopció de mesures que permetin l'adaptació a la recuperació gradual de l'activitat.

En concret, veu necessari que s'agiliti l'arribada de liquiditat a les empreses "que sofreixen una reducció dels ingressos per la falta d'activitat i el fet d'haver de continuar afrontant gran part dels seus costos". Per això la CEOE insta al Govern a agilitar el procés administratiu de les línies ICO, ampliant-ne l'abast o creant nous programes específics de finançament, adaptats a cada sector. A més, la patronal fins i tot demana que s'elevi el risc avalat fins al 100% si les condicions ho requereixen i que l'import d'aquests crèdits sigui "el necessari, sense límits", de manera que si s'arriba als 100.000 milions anunciats per l'Executiu, "caldria ampliar-los", ha assenyalat Fernández de Mesa.

DEMANA FER MÉS PROVES PER EVITAR REBROTS

Els empresaris creuen que és necessari evitar nous rebrots del virus i nous confinaments que tindrien "un greu impacte en l'activitat econòmica", i per això proposa incrementar la capacitat de diagnòstic mitjançant proves mèdiques. La CEOE parla de fer "test massius" i demana al Govern que faciliti a les empreses la seva importació perquè facin proves als seus treballadors.

Segons el vicepresident de la patronal, ha d'haver-hi "test massius per no haver de tenir confinat tot el país". "És absolutament fonamental donar llibertat a les empreses i donar-los suport en aquest sentit", ha remarcat.

contador