Destaca el paper primordial del sector privat com a motor de la creació de llocs de treball
"Un mes bo, però amb signes d'alentiment". Així, la CEOE ha qualificat les dades d'atur del juliol. Un mes durant el qual la desocupació va caure en 10.968 persones, fins als 2,67 milions. L'organització destaca el paper primordial del sector privat com a motor de creació d'ocupació.
"Les previsions entreveuen una certa desacceleració de l'economia espanyola que es farà més patent després de l'estiu, a causa de les tensions geopolítiques, l'impacte de la política monetària restrictiva i la inflació en el consum i la inversió de famílies i empreses espanyoles, i augment dels costos empresarials, que pot afectar l'ocupació, com ja s'està albirant a la indústria", assegura la CEOE en un comunicat.
Davant d'aquesta situació, la CEOE reitera la necessitat que es configuri un govern que garanteixi l'estabilitat política i institucional i la seguretat jurídica imprescindibles per generar un clima de confiança capaç d'evitar la paràlisi davant de la incertesa i d'estimular la inversió i l'activitat empresarial com a garantia de l'ocupació i de la sostenibilitat del nostre sistema de protecció social.
Pel que fa a les xifres d'afiliació a la Seguretat Social, des de la patronal assenyala que la signatura del V Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva ha suposat un marc d'estabilitat i de reducció d'incertesa que es reflecteix en els resultats del mercat laboral.
"No obstant, la incidència negativa del context incert en què ens movem es fa palès en una pujada de l'afiliació menor que la produïda de mitjana durant els mesos de juliol del període prepandèmia -2014 a 2019-, xifrada en 52.196 persones, i un descens de l'atur que està allunyat també de la mitjana en aquests anys, situada en 41.023", afegeixen.
Segons la seva opinió, això denota un "cert alentiment en la creació d'ocupació i en la caiguda de l'atur". "Aquesta circumstància requereix continuar avançant en el reforçament de mecanismes que facilitin l'ajust entre l'oferta i la demanda d'ocupació -polítiques actives d'ocupació, mobilitat i formació al llarg de la vida- per donar resposta a les necessitats actuals i futures del mercat laboral", diuen.
Pel que fa a les condicions laborals, destaca que gairebé quatre de cada 10 contractes formalitzats el juliol són indefinits, de manera que se situa la temporalitat a mínims històrics del 15% dels afiliats. "Cal posar en valor el compromís demostrat pel sector privat amb la reducció de la temporalitat i la millora de la qualitat de l'ocupació, com demostra l'intens descens a l'ocupació temporal, enfront de les xifres de temporalitat que presenta el sector públic".
LES SINDICATES VEUEN LES DADES COM "EXCEPCIONALS"
Des de CO creuen que les dades d'atur del juliol són bones, "especialment ressenyables davant el feble creixement a Europa", alhora que consideren que "s'està produint un canvi en el model productiu del nostre país": "L'ocupació es concentra en branques i ocupacions de més valor afegit, amb més qualificació i millors salaris".
Com ha subratllat el secretari confederal de Joventut, Adrià Junyent, l'increment de l'activitat laboral ha estat "gràcies als fons europeus, a la pujada de l'SMI i als convenis signats després de l'AENC, que veuen incrementats els salaris en un 4%, per sobre de la inflació prevista, això fa que augmenti el poder de compra, i l'increment de la creació d'ocupació ajuda que es gasti més, cosa que, al seu torn, contribueix a crear més ocupació".
Tot i això, creuen que 2,6 milions de persones en atur "és una xifra inassumible i cal reduir-la".
Per la seva banda, des d'UGT han valorat les xifres com a "excepcionals". Segons afirmen en un comunicat, són "unes dades molt positives, que permeten que es compleixi amb escreix el que era el principal objectiu de la reforma, acabar amb l'excessiva temporalitat del mercat laboral, i que estan tenint una repercussió directa en la qualitat de vida de les persones treballadores, que per fi han deixat de banda la precarietat i la inestabilitat laboral pròpies de l'ocupació temporal".