La caiguda de l'activitat de l'Eurozona al desembre apunta que el pitjor està per venir

Les últimes dades augmenten el risc que es produeixi una recessió tècnica, juntament amb una nova caiguda del PIB

Europa Press | 06 gen, 2021 12:38
ep una mujer entra por la puerta de una de las tiendas fisicas de la marca bimba y lola ubicada en
Ricardo Rubio - Europa Press

L'economia del sector privat de la zona euro es va contraure per segon mes consecutiu al desembre, llastada sobretot pel sector serveis, que acumula quatre mesos en descens i apunta que "el pitjor encara ha d'arribar", abans que la immunitat de les vacunes aconsegueixi millorar la situació.

Així ho avança l'economista de IHS Markit Chris Williamson, amb motiu de la publicació de l'últim índex PMI compost de l'activitat total de la zona euro, que va registrar al desembre 49,1 punts, xifra que representa encara una contracció de l'activitat.

"És possible que el pitjor estigui encara per venir abans que les coses millorin, especialment perquè les dades de l'última enquesta es van recopilar abans de la notícia de la nova i més contagiosa soca del virus", assegura l'economista.

En aquest sentit, les últimes dades augmenten el risc que es produeixi una recessió tècnica, juntament amb una nova caiguda del PIB de la zona euro, al llarg del primer trimestre del nou any, quan l'activitat seguirà estant restringida a causa d'un sever distanciament social.

Itàlia va ser, per ampli marge, el país que va registrar el pitjor resultat, ja que l'activitat del sector serveis va continuar contraient-se fortament i va contrarestar el modest creixement assenyalat pel sector manufacturer.

SECTOR SERVEIS

L'índex PMI d'activitat comercial del sector serveis de la zona euro d'IHS Markit es va recuperar al desembre des de la seva mínima de sis mesos registrada el novembre, impulsant-lo fins als 46,4 punts, encara que es va mantenir per sota de la cota dels 50 punts, assenyalant un nou declivi de l'activitat del sector serveis.

Aquesta menor activitat del sector serveis en el seu conjunt va estar de nou estretament vinculada amb la reducció dels volums de noves comandes rebudes, que van caure per cinquè mes consecutiu.

Finalment, arran de les notícies recents sobre el desenvolupament de les vacunes, les empreses del sector privat es van mostrar notablement més optimistes sobre l'activitat en el termini de dotze mesos. En general, tot i la situació, l'optimisme va aconseguir el seu nivell més alt des d'abril de 2018.

contador