Alerta que el "sòl enganxós" es dona també en ocupacions públiques
El salari mitjà de les dones a Catalunya va ser un 24% inferior al dels homes -6.568 euros menys a l'any- el 2015, una xifra que ha baixat dos punts percentuals enfront de l'any anterior, segons CCOO de Catalunya, que ho ha atribuït al fet que va augmentar la taxa d'ocupació en homes -dos punts- amb treballs que van ser més precaris, mentre que en les dones es va mantenir l'atur -més alt-.
Ho han explicat durant una roda de premsa aquest dilluns la secretària de Dones, Diversitats i Polítiques LGTBI de CCOO De Catalunya, Alba Garcia, i la responsable de Transversalitat de Gènere i Anàlisi amb Impacte de Gènere del sindicat, Lídia Sandalinas, que han presentat l''Informe bretxa salarial. Febrer de 2018', realitzat amb dades de l'última enquesta salarial.
Aquesta bretxa salarial "és el resultat de totes les desigualtats i discriminacions que sofreixen les dones al mercat laboral, en el qual tenen el sostre de vidre però també el sòl enganxós", un concepte que recull la major dificultat per abandonar llocs de treball menys reconeguts, que es corresponen a sectors feminitzats, ha dit Garcia, que ha apuntat la reforma laboral de fa sis anys com a generadora de precarietat.
La bretxa salarial augmenta en sectors amb salaris més baixos, fins al 38% als sectors amb ocupacions menys qualificades, i està present en llocs públics: "L'accés és molt més garantista, però hi ha bretxa en tota l'administració pública", i per exemple han detectat que en sanitat hi ha ocupacions del nivell C més feminitzats que tenen sous inferiors a altres del nivell D més masculinitzats.
Al col·lectiu de persones de més de 55 anys, la bretxa salarial augmenta fins al 32%, la qual cosa suposa que les dones cobren un terç menys que els homes, i les representants del sindicat han destacat que la bretxa també genera més parcialitat no desitjada -en la qual més del 70% són dones- i pensions i jubilacions inferiors, per la qual cosa hi ha "més risc de pobresa".
HORES EXTRAORDINÀRIES
El salari base té un pes més gran en les retribucions de les dones, amb un 71% enfront del 65% dels homes, i en aquesta base existeix també bretxa, del 15%, mentre que les hores extraordinàries són l'apartat en el qual hi ha més diferència, i les dones perceben un 73,4% menys "quan les cobren", ha afegit Sandalinas.
En les retribucions de l'IRPF, les dones contribueixen un 38,1% menys, i en la Seguretat Social, un 20,8% menys: "Això farà que després les prestacions d'atur i les pensions siguin inferiors, la qual cosa ens origina més precarietat i més pobresa per a les dones".
MÉS PRECARIETAT, MÉS BRETXA
De totes les persones treballadores que tenen ingressos inferiors o iguals al salari mínim interprofessional (SMI), el 70% són dones, ha alertat Sandalinas -segons dades de tot l'Estat, ja que no es desglossen per territoris-, que ha afegit que el 18% de les dones es troba en aquest col·lectiu, enfront del 8% dels homes: "Quan més precarietat, més bretxa", ha dit.
En el cas de les dones nascudes en altres parts d'Espanya, "la discriminació salarial és doble", i si bé cobren un 20% menys que els homes nascuts fora de l'Estat -enfront del 17,9% de l'any anterior-, aquesta xifra ascendeix al 28,9% respecte a les dones nascudes a Espanya i al 46,6% dels homes nascuts a l'Estat.
El sindicat ha demanat legislar per augmentar la transparència sobre els sous a les empreses, amb l'objectiu d'avançar en la implementació de la llei d'igualtat i cap a una llei d'igualtat salarial, alhora que han demanat que la Inspecció de Treball pugui actuar d'ofici davant qüestions de gènere, entre altres propostes.