L'euríbor tanca juny amb la mensual més baixa de la història: -0,149%
Ho ha tornat a fer. L'euríbor a 12 mesos, la referència per a la majoria de les hipoteques a tipus variable a Espanya, s'apuntarà un nou mínim històric al juny, amb una mitjana mensual de gairebé el -0,15%. Els bancs, però, ja s'albiren el final de l’anomalia que suposa el seu periple per sota del 0%.
Les entitats financeres preveuen aquest escenari en les previsions amb les que treballen per al proper any. Un exemple gràfic es va observar al document que va servir de base a Banc Santander durant la presentació oficial de la seva adquisició de Banc Popular. Un dels motius que va adduir l'entitat presidida per Ana Botín per justificar l'operació exposava que "el mercat espanyol es troba en un cicle bancari positiu". I entre les referències en què recolzava aquest argument figurava l'euríbor.
En concret, recollia que la referència hipotecària acabarà 2017 al 0% i que, posteriorment, repuntarà uns 20 punts bàsics a l'any, de manera que descompten que finalitzarà 2018 al 0,2% i que el 2021 se situarà al 0, 8%. No esperen, per tant, un repunt acusat, tot i que sí que es notarà en les quotes hipotecàries.
Sobretot, perquè l'euríbor ve d'on ve. I d'on ve és no només dels nivells més baixos de sempre, sinó de cotes clarament inferiors al 0%, una situació històrica en què es troba instal·lat des de febrer de 2016 i que aquest juny llançarà una altra xifra per al record. A falta de la dada d'aquest divendres, la mitjana mensual de l'euríbor se situa al -0,149%, amb el qual anotarà el seu desè mínim històric consecutiu i superarà el rècord de maig, situat al -,127%.
A partir d'aquestes cotes, la progressiva pujada de l'euríbor que anticipa la banca tindrà el seu reflex en les revisions hipotecàries. Per a una hipoteca de 150.000 euros a 20 anys amb un diferencial sobre l'euríbor de 2 punts percentuals, una mitjana de l'euríbor com la de juny conduiria a una quota de 748 euros al mes. Si l'índex hipotecari estigués al 0,2%, aquesta quota s'encariria fins als 773 euros, de manera que pujaria 25 euros al mes o 300 euros a l'any.
DRAGHI COMENÇA A MOURE'S
Els supòsits de la banca s'estan veient ratificats pels últims moviments del Banc Central Europeu (BCE), que apunten ja cap a una futura retirada dels actuals estímuls monetaris. De moment, només ha fet les primeres passes, consistents en desterrar el risc de deflació i en descartar més rebaixes dels tipus. I aquesta mateixa setmana el seu president, Mario Draghi, ja ha sonat més 'falcó' en la seva visió sobre els preus, en un missatge que no només ha estimulat una forta pujada de l'euro, que s'ha disparat per sobre dels 1,14 dòlars, sinó que també ha frenat el descens de l'euríbor, que ha passat del -0,163% al -0,158%.
En cap cas, això sí, s'espera un viratge brusc per part del BCE. Tant la reducció de les compres mensuals de deute al mercat com la pujada dels tipus d'interès serà gradual. En el cas dels interessos, la clau per l'euríbor residirà en els tipus de dipòsit, ancorats al -0,40% des de març de 2016 i en què no s'esperen canvis, com aviat, fins a desembre de 2017, encara que els pronòstics apunten sobretot ja al primer trimestre del 2018. Pel que fa als tipus oficials, el mercat no veu canvis fins al juny de l'any que ve.
Tot i que aquesta seqüència provocarà la reacció alcista de l'índex hipotecari, la seva gradualitat li permetrà viure encara una llarga temporada a nivells històricament baixos. De fet, els càlculs que manejava el Santander el situaven encara per sota de l'1% el 2021, quan la mitjana històrica de l'euríbor es troba al 2,2%.
PER SI DE CAS, HIPOTEQUES FIXES
A l'espera de com evoluciona de veritat l'índex hipotecari, el realitat és que les actuals condicions de mercat segueixen afavorint que les hipoteques fixes arribin proporcions sense precedents a Espanya. Segons les dades difoses aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), 39,3 de cada 100 hipoteques constituïdes sobre habitatges a l'abril es van signar a tipus fix, la quota més alta de sempre. Sobre el total d'hipoteques sobre finques, les condicions fixes arriben al 36,7%..
Aquesta dada es recolza en dues tendències vinculades. D'una banda, els clients volen aprofitar les favorables condicions actuals -tipus i euríbor en mínims històrics- per vincular per sempre a un baix interès als seus contractes hipotecaris. De l'altra, els bancs es protegeixen de l’anormal situació actual de l'euríbor amb unes hipoteques a tipus fix amb què s'asseguren uns ingressos predictibles.