La AIReF demana revisar els tipus reduïts d'IVA i els incentius dels plans de pensions

Diu que equiparar el dièsel a la gasolina incrementaria la recaptació en 2.400 milions

Bolsamanía
Europa Press | 22 jul, 2020 17:42
ep acto de pesentacion del estudio de la airef celebrado de forma telematica
AIREF

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) proposa una revisió dels tipus reduïts de l'IVA. El motiu: considera que, encara que compleixen amb el seu objectiu de facilitar l'accés a béns i serveis de primera necessitat, no ho fan "de manera eficient" perquè afecten tant les rendes altes com les baixes, tot i que les primeres consumeixen en major mesura. A més, també creu que hauria de modificar-se el model d'aportacions als plans de pensions.

Aquesta és una de les conclusions de l'estudi 'Spending Review', compromès amb la Unió Europea. En concret, l'AIReF entén que els tipus reduïts d'IVA no compleixen amb el seu objectiu de distribució. Per això, proposa que es revisin de manera "gradual i compassada amb la recuperació de l'economia".

Segons l'AIReF, aquesta revisió dels tipus s'hauria de realitzar a través de plans focalitzats per a la promoció i millora de la qualitat dels sectors estratègics que es pretén afavorir mitjançant el benefici fiscal. En paral·lel, amb la intenció de protegir les llars de renda més baixa, seria necessari posar mesures de despesa dirigides als col·lectius més vulnerables que garanteixin un millor accés als béns de primera necessitat.

PENSIONS I SICAV

A més, la AIReF reclama que es posin en revisió els incentius als plans de pensions, per tractar-se de beneficis fiscals que no són útils per incentivar l'estalvi a llarg termini. Segons els seus càlculs, el 67% del benefici el rep el 10% dels espanyols amb renda més alta, la qual cosa es tradueix en una despesa per a l'Estat de 1.101 milions d'euros.

La presidenta de l'AIReF, Cristina Herrero també ha instat, durant la presentació de l'estudi, a la desaparició gradual de la reducció per tributació conjunta de l'IRPF, disponible per a matrimonis, en considerar que genera un desincentiu a la participació laboral de les dones, accentuant així els problemes de bretxa de gènere de l'economia espanyola, ja que només beneficia a les llars amb un solo perceptor de renda.

En el cas de la reducció per arrendament d'habitatges a l'IRPF, que pretén fomentar l'oferta d'habitatges en lloguer, l'AIReF conclou que el benefici fiscal ha generat "un significatiu augment de l'oferta de lloguer declarat", encara que proposa reformular l'incentiu, reorientant el seu disseny per facilitar l'accés al lloguer a col·lectius vulnerables, tenint en compte les especials necessitats en àrees metropolitanes.

Sobre les sicavs, dissenyats per fomentar la inversió col·lectiva i diversificada a través del pagament de només un 1% de l'Impost de Societats enlloc del 25% generalitzat, l'organisme constata una alta concentració de les accions en un nombre reduït d'accionistes "que fa dubtar del compliment de la naturalesa col·lectiva de la inversió". Per això, proposa reforçar els requisits per millorar el compliment efectiu de la naturalesa col·lectiva de la inversió en els termes previstos a la normativa.

L'organisme també advoca per equiparar la fiscalitat del dièsel i la gasolina, ja que amb això s'augmentaria la recaptació de l'Estat de 2.393 milions d'euros anuals.

Entén que desencadenaria una caiguda de la demanda del dièsel del 5,7%, ja que el seu preu s'elevaria un 7,72% respecte a l'actual. El tipus especial per als dos és actualment de 72 euros per cada 1.000 litres, però difereixen en el tipus general, que per al gasoil és de 307 euros per cada 1.000 litres i, la gasolina, de 400,69 euros per aquesta mateixa quantitat, la qual cosa suposa una diferència de prop de cinc euros per un dipòsit mitjà de 50 litres.

contador