Junqueras critica que la promesa de més inversió per a Catalunya "només ha durat una setmana"

Augura que la data del referèndum no s'anunciarà fins d'aquí a dos mesos

Bolsamanía
Europa Press | 05 abr, 2017 09:46 - Actualitzat: 10:32
ep vicepresident oriol junqueras
El vicepresident Oriol Junqueras EUROPA PRESS

El vicepresident i conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha assegurat que no li ha sorprès que els Pressupostos Generals de l'Estat redueixin la inversió a Catalunya malgrat el que va anunciar el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i ha dit que la promesa "només ha durat una setmana".

En una entrevista aquest dimecres a Rac1 recollida per 'Europa Press', ha ressaltat que la Generalitat "una vegada més tenia raó perquè el Govern central no compleix mai", cosa que ha fet infinitat de vegades i a la qual cosa la societat catalana hi està acostumada, ha opinat.

Junqueras ha considerat que l'increment del pressupost previst per a la xarxa de Rodalies és "absolutament insuficient", i ha subratllat que, a més, la diferència entre el pressupostat i el que finalment s'executa és molt gran.

També ha afirmat que no li ha sorprès el suport de Cs als comptes generals, perquè el partit d'Albert Rivera "està absolutament lligat de peus i mans al PP".

TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

Després que el ple del Tribunal Constitucional hagi admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Govern espanyol contra la partida per a la convocatòria del referèndum dels Pressupostos de la Generalitat, Junqueras ha dit que enlloc es prohibeix que hi hagi un referèndum acordat, per la qual cosa "el que se suspèn és una intenció, no una cosa que no es pot fer".

Ha afirmat que no té por de la resposta del Govern central al procés sobiranista, i preguntat per la possibilitat d'acabar a la presó, ha dit: "Ells sabran el que volen fer, però la societat catalana i la comunitat internacional també sabran com volen actuar", i ha considerat que l'Executiu central ha de saber mesurar els seus passos.

REFERÈNDUM

Preguntat per la data del referèndum, Junqueras ha dit que no es pot convocar de forma unilateral abans que el Pacte Nacional pel Referèndum finalitzi la tasca que està exercint per recaptar suports internacionals a una consulta acordada.

El conseller ha precisat que el Pacte "demana un marge de temps d'un parell de mesos, o una cosa per l'estil" per culminar la seva tasca, per la qual cosa ha augurat que la data no s'anunciarà abans d'aquest termini.

Junqueras ha dit que cal acceptar aquest termini per "respecte" al Pacte i per no perjudicar la seva feina, gràcies a la qual ja han recaptat el suport d'un candidat a les eleccions de França i un partit polític alemany, entre d'altres actors internacionals, ha dit.

Sobre la pregunta del referèndum, s'ha mostrat favorable a formular 'Vol que Catalunya sigui una república?', encara que també s'ha dit ser partidari de preguntar als ciutadans si volen que Catalunya "sigui un Estat independent".

contador