Tot i que considera que el període més fosc per al gegant xinès podria haver quedat enrere
El banc nord-americà JP Morgan ha retallat la seva previsió de creixement de la Xina per a aquest any del 4,3% al 3,7% a causa de la "incertesa més gran" i la "contracció més profunda".
La nova previsió suposa una contracció més gran al trimestre actual, fins al -5,4% intertrimestral (anteriorment: -1,5%), seguida d'una major recuperació al tercer trimestre fins al 7,5% intertrimestral (anteriorment: 4,9%).
JP Morgan explica que l'avaluació de les perspectives econòmiques per part dels inversors s'inclina cap al costat baixista per dues raons importants. En primer lloc, la pràctica de les autoritats xineses de suavitzar les dades. En segon lloc, un component més gran de "PIB improductiu" relacionat amb el cost d'aplicar les polítiques de zero-Covid, que tendeix a augmentar els costos econòmics i operatius de les activitats empresarials.
Al costat positiu, el banc nord-americà considera que el període més fosc podria haver quedat enrere. El nombre de nous casos diaris de Covid-19 (incloent-hi els asimptomàtics) va caure per sota de 1.000 el 21 i 22 de maig, en comparació amb el pic de gairebé 30.000 a mitjans d'abril. "Encara que la majoria de les ciutats han intensificat les polítiques de zero-Covid des d'abril, el nombre de zones que s'enfronten a pressió a causa d'Ómicron s'ha reduït les últimes setmanes", expliquen aquests experts. "El nostre seguiment de dades de 320 ciutats mostra que el nombre de ciutats que han notificat nous casos (confirmats o asimptomàtics) en els darrers set dies ha baixat des del màxim de 178 a principis d'abril a 50 el 22 de maig, o d'un percentatge del PIB del 79% al 38%”, afegeixen.
JP Morgan precisa que, si utilitzem el criteri d'almenys 10 casos nous durant els últims set dies, el percentatge del PIB de les ciutats afectades ha baixat del 40% a principis d'abril al 30% el 24 d'abril i al 13% el 22 de maig. "Per tant, esperem que l'activitat econòmica comenci a normalitzar-se modestament al maig i de manera més significativa al juny", augura.