Inflació: OCU demana augmentar ajuts als vulnerables i rebaixar l'IVA a carn i peix

La inflació puja al 2,3% el juliol, amb els aliments encarint-se un 10,8%

Bolsamanía
Bolsamania | 11 ago, 2023 12:56
ep archivo   recurso mercado
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) exigeix al Govern a augmentar de manera urgent i substancial l'import del xec de 200 euros per a famílies amb ingressos de menys de 27.000 euros, així com el nombre de beneficiaris, augmentant alhora els límits de ingressos.

A més, considera que l'IVA del 0% s'hauria d'aplicar igualment a la carn i el peix, les fonts principals de proteïnes.

Alhora, sol·licita un esforç combinat a tota la cadena alimentària per mirar de buscar solucions que contribueixin a reduir els preus dels productes bàsics.

La pujada del 0,8% del preu dels aliments el juliol situa l'IPC d'aquesta partida al 10,8% interanual, gairebé cinc vegades superior a l'índex general, que queda al 2,3%. Una circumstància "molt preocupant", adverteix l'OCU, "ja que de l'import depèn la possibilitat de seguir una dieta saludable, variada i suficient, sobretot en el cas de les economies vulnerables".

Destaca que la darrera pujada col·loca un ampli nombre de productes bàsics en preus difícilment assumibles per moltes llars. La pujada interanual se sent sobretot al sucre (44,3%), els olis i els greixos (20,4%), la llet (17,7%), les patates (16,7%), la carn de porc (15,8%), els ous (12,8%), els llegums i la fruita fresca (11,6%). De fet, el juliol la fruita fresca va pujar ni més ni menys que un 8,8%.

contador