HSBC dibuixa tres escenaris per a Catalunya i en dos creix "la tensió" amb Madrid

El major banc de Regne Unit considera que aquesta situació pot dificultar la legislatura de Rajoy

  • Els analistes britànics veuen encara opcions de negociació entre les dues parts
  • ...i, finalment, consideren que és probable la declaració unilateral amb l'article 155 com a resposta
Alberto Sanz
Bolsamania | 03 oct, 2017 16:20
Cataluna-Ciudad

HSBC, el banc més gran de Regne Unit, veu decisius els pròxims moviments a Catalunya per solucionar la crisi. "El Govern, després de proclamar la victòria en el referèndum de diumenge, està demanant una declaració unilateral d'independència i la pressió està augmentant sobre Mariano Rajoy per aconseguir el control de la regió", indica. No obstant això, els experts de l'entitat apunten que la situació es troba en el segon nivell de tensió de cinc possibles.

Font: HSBC

Davant d'aquesta situació, HSBC ofereix tres possibles escenaris:

1. Negociació. Els analistes d'HSBC consideren que hi ha la possibilitat que Carles Puigdemont faci marxa enrere en la seva declaració unilateral d’independència, i iniciï negociacions amb Mariano Rajoy. HSBC proposa dos temes per a aquesta trobada: "Un nou sistema de finançament per a la regió i possiblement una major autonomia en altres aspectes".

Els experts recorden que "la setmana passada Cristobal Montoro va fer una oferta inicial al Govern català, dient que el Govern central estava disposat a fer concessions si Catalunya retrocedia la independència", tot i que matisen que aquesta oferta podria exercir més pressió sobre els Pressupostos. També sostenen aquest escenari destacant que, després de la reunió d'ahir del Govern, Puigdemont va declarar que "aquest moment mereix reflexió". No obstant això, "els líders catalans ja han deixat clar que la seva intenció d'avançar amb la independència suggereix que aquest escenari és poc probable", recorden.

2. Mantenir les posicions. HSBC aposta per un segon escenari en què des de la Moncloa s'ignora l'amenaça de la independència i es limita a remetre l'assumpte al Tribunal Constitucional. "Això podria conduir a sancions legals i financeres contra alguns dels líders catalans independentistes, però sense un augment de les tensions entre Barcelona i Madrid". Aquest escenari, però, "només seria possible en la nostra opinió si el Govern no fes noves passes en el moviment independentista", indiquen al seu informe.

3. Declaració unilateral i aplicació del 155. Aquest escenari provocaria "una nova escalada de tensions polítiques", consideren els experts. Des de HSBC consideren clau el paper que pugui adoptar el PSOE. Al seu informe apunten que "tret que els socialistes decideixin donar suport al article 155, dubtem que això pogués succeir abans que el Govern català prengui una mesura concreta cap a la independència, però en algun moment podria ser inevitable", apunten.

En HSBC, igual que apuntava Barclays, assenyalen que "aquest context conduiria a unes noves eleccions anticipades a Catalunya". Les enquestes que recullen al seu informe indiquen que els partits a favor de la independència podrien llavors perdre tals eleccions, "tot i que la situació podria ser diferent després dels esdeveniments del cap de setmana", matisen.

D'altra banda, HSBC anuncia que aquest conflicte obre també un conflicte parlamentari a Madrid. "Els partits de l'oposició poden aprofitar aquesta oportunitat per provocar una caiguda del govern del PP. Podem i el PSOE tindrien els números per votar contra el govern de Rajoy, però no per elegir un altre president, llevat que Ciutadans se n'abstingués" , indiquen els analistes. Una situació que provoca que una moció de censura no pugui tenir èxit. No obstant això, davant d'aquesta situació d'ingovernabilitat, Rajoy es veuria obligat a convocar unes noves eleccions.

"BRUSSEL·LES HA D'ACTUAR AMB CAUTELA"

Des del banc del Regne Unit també han analitzat la posició de Brussel·les. La Unió Europea ha defensat la legalitat de la intervenció policial per aturar la votació, afirmant que "aquest és un assumpte intern d'Espanya que ha de ser tractat d'acord amb l'ordre constitucional d'Espanya" i va reafirmar que "si un referèndum s’organitzés d'acord amb la Constitució espanyola significaria que el territori de sortida es trobaria fora de la Unió Europea".

Encara que també la UE va advertir que "la violència mai pot ser un instrument en la política" (Comissió Europea, 2 d'octubre). Els experts opinen que "Brussel·les ha d'actuar amb molta cautela i és poc probable que desitgi intervenir de manera decisiva". No obstant això, des de HSBC veuen possible que l'amenaça de sortir de la UE (i de l'euro) pugui empènyer els sectors més moderats de l'electorat català (i el costat més pro-empresarial del Govern català) a reconsiderar l'oferta del Govern espanyol de negociar.

UN IMPROBABLE CANVI CONSTITUCIONAL

"Canviar la constitució per permetre un referèndum d'independència a Catalunya seria molt difícil", opinen els analistes. Aquesta possibilitat necessita una majoria de dos terços de les dues cambres (Senat i Congrés), després de la qual cosa ambdues es dissol automàticament. "El pròxim Parlament hauria de votar llavors novament a favor d'una reforma (encara que aquesta vegada per una majoria simple a la cambra baixa i una majoria absoluta a la cambra alta) i finalment caldria fer un referèndum per confirmar els canvis, tot i que no només a Catalunya, sinó a tot Espanya", destaquen.

Un procés que provocaria el risc que això pugui obrir una 'caixa de Pandora', ja que altres regions poden seguir el camí de Catalunya i sol·licitar el seu propi referèndum d'independència. "Pensem que una ruta" legal "cap a la independència de Catalunya, que no comporta tensions entre el Govern central i el Govern català, és improbable", destaquen.

contador