El gegant bancari del Regne Unit creu que el precepte constitucional "ha provocat una nova escalada de les tensions polítiques"
HSBC creu que la situació que viu actualment Catalunya tindrà conseqüències econòmiques. En concret, el gegant bancari britànic opina en un informe, remès aquest diumenge, que "l'economia catalana podria veure afectada aviat" ja que "l'aplicació de l'article 155 (de la Constitució), en lloc de ser la solució de la crisi catalana , ha provocat una nova escalada de les tensions polítiques a Espanya". L'entitat es basa en dades de Pimec (associació de pimes de Catalunya), que assegurava que el 10% dels seus membres afirma que ja ha paralitzat inversions, i un 9% té intenció de fer-ho en el curt termini.
Així mateix, el banc del Regne Unit indica que "la recuperació espanyola també es podria veure afectada". És més, HSBC creu que aquestes conseqüències es podrien donar "tant de forma directa", en representar Catalunya "al voltant del 20% del PIB" espanyol, com de manera "indirecta", a través de l’"impacte sobre la confiança del consumidor i de l' inversor".
HSBC creu que "la recuperació espanyola també es podria veure afectada" amb la crisi política a Catalunya
Per a aquesta última seqüela a l'economia espanyola, HSBC es recolza en un recent informe de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), en el qual aquesta institució calculava un impacte negatiu en el creixement del PIB d'Espanya durant el pròxim any de fins a un 1,2%.
LES ELECCIONS DEL 21-D "PODRIEN SER CRUCIALS"
El banc britànic també mostra la seva visió sobre tots els escenari que es poden donar després de les eleccions catalanes del pròxim 21 de desembre. Aquestes van ser convocades pel president del Govern, Mariano Rajoy, divendres passat, com a part de l'aplicació immediata de l'article 155 de la Constitució a Catalunya i després de la dissolució del Parlament.
Així, els comicis del 21-D poden ser "crucials" per "determinar" l'evolució de la crisi a la comunitat catalana, segons HSBC. I, per això, "és probable que els mercats mirin atentament els sondejos d'opinió durant les properes setmanes".
"Una victòria dels partits contraris a la independència podrien, al nostre parer, conduir a una normalització gradual de la situació", declara el banc, després que afegeix, per contra, "una victòria dels partits independentistes podria agreujar encara més les tensions i portar una confrontació política entre Catalunya i el Govern central".
Així, HSBC explica que, tot i que el vot als independentistes estaria per sota del 50% segons les últimes enquestes, a causa de la "llei electoral regional", "podrien aconseguir una majoria d'escons al parlament".
DOS FACTORS
De cara a les eleccions que tindran lloc poc abans de Nadal, l'entitat britànica opina que hi haurà "dos factors principals que podrien inclinar l'electorat català en una direcció o una altra". D'una banda, les "possibles dificultats" amb què es toparia l'executiu nacional en aplicar l'article 155 de la Constitució, ja que "és un territori inexplorat" i la seva activació "és poc probable" que sigui un fàcil trànsit per a Mariano Rajoy. A més, HSBC admet que el Govern de Carles Puigdemont no han trobat "cap suport significatiu" entre la comunitat diplomàtica a l'exterior, en canvi, recorda que després del referèndum il·legal celebrat el passat 1 d'octubre, "la Comissió Europea també va deixar clar que la violència mai pot ser un instrument a la política".
D'altra banda, el gegant bancari destaca que hi ha "possibles oportunitats de negociació proporcionades pel Govern central, com un canvi en el sistema de finançament". És més, segons ell, "una oferta concreta de reforma regional, combinada amb una creixent percepció de les possibles implicacions econòmiques negatives de la situació prolongada d'incertesa, podria afectar l'electorat i possiblement causar un distanciament entre les parts proindependentistes".