Guindos: "Esperem que la inflació continuï a la baixa, amb un repunt el 2021"

El vicepresident del BCE assenyala que la recuperació serà "incerta, incompleta i desigual per sectors i per països"

Noemí Jansana
Bolsamania | 01 set, 2020 17:38
ep economia- guindos reclama fomentar politicas fiscales para converger en la ue y sostener las
Eduardo Parra - Europa Press

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha assenyalat que l'entitat afronta una "elevada incertesa amb la inflació", que espera que segueixi a la baixa el 2020 amb un repunt el 2021". La causa principal és la "demanda feble molt lligada a l'evolució de la pandèmia i els baixos preus de petroli", ha explicado, i ha citat d'altres causes com la baixada de l'IVA a Alemanya, la qual cosa ha portat a una desfeta sense precedents des de mitjan març d'enguany fins a abril.

Així mateix ha indicat que també "hi ha efectes d'oferta que es contraposen", com que "les cadenes de producció mundials seran cada vegada més regionals". No obstant això, aquest panorama derivarà en una "recuperació incerta, incompleta i desigual per sectors i per països", molt marcada per l'evolució de la pandèmia i l'arribada d'un vaccí contra la Covid.

En aquests termes s'ha expressat durant la seva compareixença al curs d'estiu 'El sistema financer i la crisi de la Covid 19. Reptes i compromisos', organitzat per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, durant la qual també ha repassat l'actuació del banc central durant la pandèmia. Així, ha tret pit amb la resposta de la política econòmica amb una "rapidesa i intensitat sense parangó, res a veure amb la crisi de 2012".

Ha valorat positivament totes les accions empreses, tant des de l'àmbit del supervisor monetari com de política fiscal per part dels països per separat i de l'eurozona en conjunt, que ha estat "ràpida i intensa". Per part seva, ha valorat positivament que s'hagin assolit els objectius marcats amb el pantagruèlic paquet de compra d'actius d'1,35 bilions, sumats a l'expansió quantitativa de 20.000 mensuals i els 120.000 milions addicionals aprovats a l'inici de la pandèmia: "Mantenir objectiu inflació i evitar fragmentació mercats i evitar la contracció del crèdit, donada la magnitud de la crisi".

EFECTES ESTRUCTURALS

Segons el parer del banquer central, no obstant això, després d'aquesta recuperació, que es preveu asimètrica per part del BCE, quedaran defectes que persistiran a llarg termini. "Abans de la Covid, ja avisàvem que hi havia problemes de valoració d'actius molt elevats, apalancament del sector privat i públic i problemes als bancs i els fons d'inversió", ha referit. I ha destacat que l'eurozona deixarà enrere la pandèmia amb un endeutament molt elevat, derivat d'un "salt important en la ràtio deute/PIB".

"Tenint en compte les polítiques fiscals expansives, ens trobarem a Europa amb una ràtio que ha saltat 15 o 20 punts", situació que és un "llegat a llarg termini de la pandèmia, de les mesures preses i de la contracció del PIB". Sobre el sector corporatiu, ha avisat Guindos que l'endeutament "també creixerà perquè s'han reduït els ingressos", amb tot, ha destacat algunes mesures com els ERTO que han alleujat els costos per a les empreses.

contador