Guindos defensa una renda mínima, però "d'emergència i clarament temporal"

Afirma que una renda mínima permanent cal analitzar com finançar-la

Bolsamanía
Europa Press | 15 abr, 2020 14:23
ep el vicepresidente del banco central europeo luis de guindos en una imagen de archivo
María José López - Europa Press - Archivo

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha defensat aquest dimecres que és important que durant el temps que duri la crisi derivada del coronavirus hi hagi una renda mínima, però "d'emergència i clarament temporal".

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ja ha anunciat l'aprovació d'una renda mínima per mitigar els danys del Covid-19, però vol que tingui caràcter estructural i no veu gaire clar, com defensa el vicepresident Pablo Iglesias, establir un ingrés "pont" fins que no es tingui la renda mínima definitiva.

De Guindos, en una entrevista a Onda Cero, ha evitat entrar en "qüestions polítiques", encara que sí que ha defensat que es s'ofereixi un ajut 'pont' per superar les circumstàncies excepcionals de la crisi del coronavirus establint una renda mínima "d'emergència i clarament temporal" perquè ningú no es quedi sense ingressos. "Una renda permanent de caràcter estructural és una cosa diferent i caldrà veure quines són les possibilitats de finançament", ha advertit el vicepresident del BCE.

De Guindos ha apuntat que aquesta crisi no és com la de 2008 perquè no té el seu origen en el sistema bancari ni en el sector immobiliari, sinó en un tema sanitari, per la qual cosa creu que en pocs mesos l'economia començarà a rebotar i que per poder recuperar l'activitat han de sobreviure el major nombre d'empreses possible.

No obstant això, considera que l'atur és el principal problema d'Espanya, ja que compta actualment amb una taxa del 14%, i ha afirmat que el més important és que els sistemes de benestar social funcionin: pensions, prestació d'atur i renda mínima temporal.

Respecte a les previsions que ha fet l'FMI, ha assegurat que responen a la "forta caiguda" que es percep en el segon trimestre de l'any a conseqüència del tancament d'activitats pel confinament, encara que estableix que això serà "un xoc temporal" i que el principal avantatge és que l'economia anirà rebotant a mesura que es vagi solucionant el tema sanitari.

En aquest sentit, ha indicat que la caiguda del PIB del 8% que pronostica l'FMI és el mateix descens que va registrar l'economia espanyola entre 2008 i 2013 però ara concentrat en dos trimestres. "Fins fa poc, l'economia espanyola creixia per sobre de la zona euro i tenia una estructura productiva competitiva, la qual cosa és positiva i és important que ho mantinguem, perquè d'aquí a tres o quatre mesos és probable que comencem a rebotar", ha subratllat.

NO HI HAURÀ "HOMES DE NEGRE"

De Guindos ha afirmat que Espanya no tornarà a viure això de "els homes de negre" de 2008 perquè ara el BCE està injectant liquiditat als bancs mundials, la qual cosa per a Espanya suposarà compres de 120.000 milions d'euros de deute públic, "la principal assegurança i protecció que la crisi econòmica no es transformi en una crisi de deute".

Finalment, ha apuntat que és lògic que el sector turístic trigui a recuperar-se, però ha insistit que el més preocupant és que la crisi enganxa Espanya amb una taxa d'atur del 14%, mentre que a d'altres països, com Alemanya, és del 4%. "Aquí és on cal intentar actuar perquè aquests nivells d'atur no són sostenibles", ha assenyalat De Guindos, després d'afirmar que la lluita contra l'atur és fonamental i que la crisi actual és una "tragèdia" en termes d'ocupació.

contador