Guindos (BCE) reconeix la possibilitat d'una recessió tècnica a la zona de l'euro

Els indicadors apunten a una contracció econòmica també el desembre

Bolsamanía
Bolsamania | 10 gen, 2024 11:25
photo d archives le vice president de la banque centrale europeenne bce luis de guindos

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha reconegut que, després de la lleugera desacceleració de l'activitat econòmica de la zona de l'euro al tercer trimestre del 2023, els indicadors apunten a una contracció econòmica també el desembre, "confirmant la possibilitat d'una recessió tècnica a la segona meitat del 2023 i perspectives febles a curt termini".

Així ho ha indicat al seu discurs inaugural de l''Spain Investors Day', que se celebra entre avui i demà a Madrid, en què ha dit també que el 2023 es va fer molt progrés per frenar la inflació, però que “cal fer més per garantir un retorn oportú i sostenible al nostre objectiu del 2%”.

L'any 2023 va acabar amb una taxa d'inflació de la zona de l'euro lleugerament per sota del 3% el desembre, cosa que va ser una bona notícia, ha indicat Guindos, que ha subratllat que la inflació dels aliments i la subjacent han disminuït substancialment i entrat a una trajectòria clarament descendent, respectivament.

Amb tot, l'exministre d'Economia d'Espanya ha indicat que és probable que el ràpid ritme de desinflació que hem observat el 2023 es desacceleri el 2024 i s'aturi temporalment al començament de l'any, com va passar el desembre del 2023.

"Els efectes positius derivats de l'energia entraran en joc i les mesures compensatòries relacionades amb l'energia estan programades per expirar, cosa que portarà a un augment transitori de la inflació, similar al que ha passat amb la inflació general a Espanya als últims mesos", ha comentat.

La inflació a Espanya va assolir el punt màxim el juliol del 2022, arribant al 10,7%, i la desinflació va començar abans que en altres països de la zona euro, amb la taxa baixant a l'1,6% el juny del 2023. Des de llavors, la gran caiguda en els preus de l'energia ha sortit del càlcul i la inflació va augmentar de mitjana un 3% entre el juliol i el desembre, ha detallat Guindos.

De tornada a l'activitat econòmica, el vicepresident del BCE ha assenyalat que sembla que la desacceleració de l'activitat és generalitzada, afectant especialment la construcció i la manufactura. Els serveis, ha anticipat, també se suavitzaran als propers mesos com a resultat de l'activitat més feble a la resta de l'economia.

Sobre el mercat laboral, ha comentat que continua sent particularment resistent a la desacceleració actual. La taxa d'atur a la zona euro es va situar al 6,4% el novembre, pràcticament sense canvis des de l'octubre i a prop del mínim històric.

"No obstant, estem veient els primers signes d'una correcció que s'està produint al mercat laboral. Les últimes dades sobre les hores treballades totals mostren una lleugera disminució al tercer trimestre, la primera des de finals de 2020. Això es deu principalment a la reducció en les hores treballades mitjana que compensa l'augment derivat de l'augment en l'ocupació La contínua disminució en les taxes de vacants d'ocupació, que van disminuir marginalment novament al tercer trimestre, suggereix que l'ajust continu al mercat laboral també pot repercutir en el nombre de llocs de treball", ha advertit.

CONDICIONS FINANCERES

Pel que fa a les condicions financeres i monetàries, Luis de Guindos ha dit que els augments de taxes d'interès passats del BCE es continuen transmetent "de manera forta" a les condicions de finançament, amb taxes de préstecs empresarials pràcticament inalterades el novembre, superant el 5% i taxes d'hipoteques augmentant al 4%. "Les condicions de finançament ajustades es propaguen a través de l'economia, frenant la demanda i ajudant a reduir la inflació".

Abans de prendre les decisions del desembre, el Consell de Govern va considerar de prop les seves implicacions en termes de risc de fragmentació i estabilitat financera, ha afirmat.

"Els mercats de bons governamentals són estables, els diferencials de rendiment sobirà han demostrat ser resistents a la normalització del balanç de l'Eurosistema, i els inversors han estat capaços d'absorbir els valors addicionals alliberats per la reducció dels programes de compra d'actius".

Així mateix, Guindos ha comentat que els bancs de la zona euro han demostrat ser resilients, amb nivells còmodes de capital i una sòlida rendibilitat que fa que estiguin ben equipats per resistir xocs adversos.

"Malgrat aquests fonaments sòlids, les valoracions bancàries segueixen sent comprimides, assenyalant preocupacions sobre la sostenibilitat a llarg termini dels guanys bancaris enmig de perspectives de creixement febles, més riscos a la baixa a causa del deteriorament de la qualitat dels actius, volums de préstecs més baixos i costos de finançament més alts", ha reconegut. "Els vincles directes i indirectes entre els bancs i el sector financer no bancari lleugerament regulat també plantegen riscos per al sistema financer en conjunt i ressalten la necessitat d'enfortir la resiliència no bancària en el futur. En general, la perspectiva requereix vigilància i la política macroprudencial continua sent la primera línia de defensa contra l'acumulació de vulnerabilitats financeres”.

contador