Adverteix també sobre els 'fallen angels' com una vulnerabilitat del sector corporatiu
El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha identificat tres amenaces per a l'Eurozona, que tenen el potencial de generar sobresalts en la recuperació econòmica en forma de “llegat” de la pandèmia. Segons ha advertit, durant la sessió d'obertura de la XI Trobada del Sector Financer de KPMG, la remuntada dels països de l'euro després de la Covid és “incerta, incompleta i desigual” i es veu amenaçada per tres riscos fonamentals en els sectors del deute, especialment la corporativa, les institucions financeres no bancàries i la rendibilitat dels bancs.
En aquest sentit, Guindos ha expressat preocupació per les tensions en el sistema financer no bancari, en concret les gestores, on es van veure grans sortides de capitals al març, ja que el BCE "no ha vist una millora de les condicions de liquiditat en els fons". Així, considera "fonamental" establir "un marc d'actuació prudencial" per a aquestes entitats, perquè considera que presenten "riscos".
També ha tornat a posar l'accent el vicepresident del BCE en la baixa rendibilitat del sector bancari, i ha assenyalat també diferències per països -igual que en la recuperació econòmica-, sent "Espanya i Itàlia els més febles". "La necessitat de reducció de costos i d'excés capacitat és encara més necessària" després del virus, ha emfatitzat, amb la "consolidació com un instrument per ajudar a eliminar excés de costos", però no com "una finalitat en si mateixa".
DEUTE SOBIRÀ I 'FALLEN ANGELS'
Guindos ha posat l'accent en l'acumulació del deute tant públic com privada, com una de les conseqüències "immediates" de la crisi del coronavirus, “que ja era elevada abans de la crisi”. En aquest sentit, ha destacat la situació delicada de la sobirana -que se situa en el 100% del PIB- i la corporativa -que el BCE preveu que s'elevi fins al 150%-, que s'ha disparat per les polítiques fiscals i per la caiguda d'ingressos i enduriment de les condicions financeres a les empreses, enfront de les famílies, que han mantingut els seus nivells d'endeutament.
Des del BCE, no obstant això, es considera que aquests nivells són "sostenibles" donat l'entorn de tipus baixos, però ha destacat el banquer central com una "vulnerabilitat" el risc d'"insolvència". En aquest sentit, ha subratllat que encara no s'han vist conseqüències en els anomenats 'fallen angels', aquelles empreses qua ja es trobaven en risc de fallida abans de la pandèmia i les seves qualificacions creditícies estan per sota dels graus d'inversió.
"No hem vist encara una onada del que es denominen 'fallen angels', aquells amb un ràting d'inversió que posteriorment passen a tenir-lo per sota, encara que això dependrà molt de l'evolució futura des del punt de vista sanitari, de les mesures preses, així com de les ajudes publiques, perquè això no es produeixi", ha advertit.
Quant al deute sobirà, ha fet una crida Guindos a vetllar per la "sostenibilitat de les finances públiques", ja que es va a arrossegar un dèficit entre 15-20 punts més del normal, que insta a "anar reduint quan millori l'economia".
Per acabar, Guindos ha cridat als països al fet que inverteixin en les "institucions i la governança", ha destacat el "paper bàsic" del fons de recuperació europeu i ha reiterat que el BCE "ajustarà tots els seus instruments" en funció de la conjuntura, per la qual cosa no preveu una retirada dels estímuls a curt termini, sinó que aquesta serà "gradual" i mantindrà l'equilibri amb la recuperació.