Guerra per l'efectiu: aconseguirà la Xina que només hi hagi iuans i euros digitals?

PIMCO: "El BCE té poques opcions de decidir per si sol abolir els diners en metàl·lic"

Noemí Jansana
Bolsamania | 16 oct, 2020 14:19
ep monedas y billetes de euro
EUROPA PRESS - ARCHIVO

La introducció de les Central Banks Digital Currencies (CBDC), les monedes digitals desenvolupades pels bancs centrals, genera dubtes seriosos sobre la continuïtat dels diners en metàl·lic, més quan l'objectiu del Banc Popular de la Xina és que el renminbi criptogràfic acabi per reemplaçar el paper moneda tradicional. El supervisor xinès ha accelerat aquesta setmana els seus treballs sobre el iuan virtual amb una prova pilot a Shenzhen, on s'han distribuït 10 milions de e-iuans (1,5 milions de dòlars), i posa pressió sobre la resta de bancs centrals, especialment l'europeu, per a avançar amb les seves pròpies CBDCs. Però els objectius de totes dues entitats es troben a les antípodes quant a la prevalença de l'efectiu es refereix.

Els experts opinen que el gegant asiàtic tindrà llest l'e-iuan el 2022 amb una suma en circulació estimada d'un trilió de iuans, una digitalització del 12,5% dels diners del país. No obstant això, el final del camí és substituir completament el ‘cash’, segons ha declarat el mateix banc central. Una postura que xoca amb la del Banc Central Europeu (BCE), que acaba d'iniciar una consulta popular sobre l'euro criptogràfic i encara la creació d'aquesta moneda com un complement ara i a futur.

De fet, la mateixa presidenta de l'organisme, Christine Lagarde, assegurava aquesta setmana que “l'euro digital mai reemplaçarà als diners en efectiu”. El Consell de Govern de l'organisme ha sotmès aquesta e-moneda a estudi i considerarà la possibilitat de llançar un projecte a mitjan 2021, quan començaria amb una fase de recerca dirigida al desenvolupament d'un producte mínim viable.

Els experts creuen que el fenomen és imparable. Un document del Banc de Pagaments Internacionals (BPI) revela que el 70% de reguladors monetaris estan treballant en iniciatives similars que s'acabaran per implementar durant els pròxims anys, ja que “el lideratge de la Xina en aquesta matèria i les iniciatives privades de monedes estables, com el projecte Lliura de Facebook, serveixen d'esperó perquè floreixin les monedes fiduciàries en format digital”, expliquen els experts de Citi.

Però el camí és llarg i s'assumeix que passarà per buscar un consens entre bancs centrals sobre les característiques que ha de tenir una CBDC. Sobre aquest tema, els instituts emissors d'Europa, el Japó, Suïssa, Suècia, Anglaterra i els EUA i el BPI han fet públic recentment un document en el qual s'enumeren les característiques de les divises sobiranes digitals, entre les quals destaca que han de “coexistir amb les formes de diners existents i complementar-les”.

Aquesta idea xoca de pla amb la iniciativa de l'e-iuan, i no són pocs els qui vaticinen que la falta de consens entre bancs centrals sobre els objectius de les versions digitals de les seves monedes serà una enorme font de friccions i condicionarà les seves actuacions. “A l'eurozona, el BCE continuarà emetent diners en efectiu i un euro digital simplement complementarà els diners en efectiu, no el reemplaçaria”, subratlla Konstantin Veit, gestor de PIMCO. Un escenari en el qual el banc central poc podrà aprofitar l'euro virtual per millorar la seva política monetària, segons el parer d'aquest expert.

No obstant això, si en els pròxims anys s'acaba per imposar el criteri xinès i els diners en efectiu desapareguessin completament, “s'ampliarien les opcions de política monetària en vista de la disminució dels tipus d'interès reals neutres”, prossegueix Veit. “En la mesura en què els diners en efectiu continuï estant disponible en l'economia, aquesta opció serà menys pertinent per als bancs centrals”, arrodoneix.

La decisió de reemplaçar el paper moneda per aquest nou format no és a les mans del banc central, avisa Veit. “L'entorn institucional fa que sigui poc probable que el BCE decideixi per si sol abolir el ‘cash’ a la zona de la moneda comuna”, explica. “Si en algun moment de l'era digital, l'estat d'ànim s'aparta decididament de l'efectiu i es crea un consens a tota la zona per abolir l'efectiu, l'expert de PIMCO augura més capacitat de maniobra quant a taxes d'interès perquè “es reforçaria notablement la perspectiva que els tipus d'interès oficials negatius siguin molt més profunds a la zona euro”.

contador