La seva previsió és que el dèficit arribi al 5,2% del PIB el 2019
Goldman Sachs ha llançat un senyal d'alerta sobre l'evolució del dèficit públic als Estats Units a mitjà i llarg termini. Segons l'opinió dels experts del banc nord-americà, hi ha moltes raons per a la inquietud.
En un informe publicat aquest cap de setmana i recollit per CNBC, Goldman preveu que el dèficit públic dels EUA arribi al 5,2% el 2019 i segueixi pujant durant els propers anys. L'augment en el rendiment dels bons el fa preveure que les despeses financeres pels interessos del deute suposaran el 2,3% del PIB el 2021 i el 3,5% el 2027.
"Esperem que la pujada dels rendiments i del nivell de deute provoquin un augment significatiu dels interessos pagats", afirmen aquests experts, segons els quals el dèficit públic ha entrat en un "territori desconegut".
Segons Goldman, la reforma fiscal aprovada per l'Administració Trump impulsarà el creixement econòmic en 0,7 punts percentuals el 2018 i en 0,6 punts el 2019, però no tindrà un efecte positiu sobre la recaptació del Govern a mitjà i llarg termini. Al contrari, provocarà un augment del dèficit que pot esdevenir un problema addicional per a una economia molt endeutada.
Goldman té en compte altres factors estructurals, com l'envelliment de la població, que obligarà a augmentar la despesa social i la despesa mèdica d'una manera insostenible. L'Oficina Pressupostaria del Congrés preveu que la ràtio de deute sobre el PIB dels EUA augmenti des de l'actual 77% fins al 85% el 2021. Però a llarg termini el preocupant és que, sense mesures correctores, aquesta ràtio pot disparar-se fins al 150% el 2047.
EL MAL PRESSENTIMENT DE BLANKFEIN
Lloyd Blankfein, el conseller delegat de Goldman Sachs, va afirmar la setmana passada que tenia un mal pressentiment amb les borses i amb la situació econòmica en general. "No m’havia sentit tan bé des de 2006", ha assenyalat durant una entrevista a CNN. En la seva opinió, "les probabilitats que les coses vagin malament han augmentat".
Blankfein ha assenyalat que hi ha el risc que l'economia nord-americana es "reescalfi", sobretot després de la reforma fiscal aprovada per l'Administració Trump, l'augment de la despesa pública en 300.000 milions de dòlars i el possible anunci d'un programa d'infraestructures per valor d'altres 200.000 milions de dòlars.
En la seva opinió, aquestes mesures tindrien més sentit si l'economia estigués a la vora de la recessió, però no amb la situació actual de plena ocupació i un cicle econòmic molt madur. "Crec que les previsions són optimistes però no impossibles, encara que la meva feina és tenir plans de contingència i preveure els riscos", ha assenyalat el directiu.
El CEO de Goldman Sachs ha recordat el 1994, quan la Fed va haver de pujar els tipus d'interès molt més del que s'esperava per contenir la inflació, cosa que no va ser bo per a l'economia ni per als mercats. "La Fed pot pujar els tipus tres vegades aquest any, fins i tot quatre", ha explicat.
"No ho apostaria tot" en la situació actual, ha sentenciat. "La Fed està pujant tipus i reduint el seu balanç, el dèficit està augmentant. No diria és que és el moment per maximitzar el risc".