Gestha: l'Impost de Societats recapta 21.000 milions menys que al 2007

Tot i l'increment del 23,3% del benefici de les empreses

impuestos portada

El sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) ha destacat aquest dimecres que l'Impost de Societats recapta uns 21.000 milions d'euros menys que al 2007, un 47% menys, mentre que el benefici de les empreses s'ha recuperat un 23,3% des de llavors, sent aquest tribut l'únic que no ha recuperat el nivell de recaptació previ a la crisi econòmica de 2008.

Per als tècnics, 5.397 grans grups empresarials són “els principals causants d'aquesta brusca caiguda recaptatòria” i calculen que la càrrega real de l'impost de societats d'aquests grups està per sota de la meitat que la que suporten les petites i mitjanes empreses, degut fonamentalment a que acaparen el 75% dels 466.990 milions dels dividends i plusvàlues que no tributen en Societats, “el volum total de les quals està augmentant significativament els últims anys”.

De fet, Gestha calcula que la Llei de l'Impost de societats ha permès que els grans grups empresarials eludissin el pagament de 24.375 milions de les quatre últimes declaracions corresponents als anys compresos entre 2015 i 2018.

En concret, el sindicat estima que a partir de 2015, l'import exempt de dividends i plusvàlues s'ha triplicat respecte a la mitjana de la dècada precedent, i a la declaració de 2018, l'última presentada, s'ha disparat a més de 152.638 milions exempts, gairebé multiplicant per sis la mitjana de la dècada.

A més, indiquen que “bona part dels grups multinacionals espanyols obtenen els seus dividends i plusvàlues a través de 'hòldings' i 'subholdings' situats a països de conveniència amb escassa tributació”.

D'aquesta manera, apunten que les 134 multinacionals espanyoles compten amb 16.160 filials (5.193 a Espanya i 10.967 a l'estranger), i van declarar uns beneficis nets mundials de 91.849 milions, pagant a nivell mundial 14.260 milions reportats.

Per això, amb l'objectiu d'evitar la doble no imposició, els tècnics d'Hisenda demanen al Govern que derogui aquest règim d'exempció i el substitueixi per la deducció, “descomptant l'impost realment pagat per les filials a l'exterior”.

En aquest sentit, Gestha advoca per un pacte entre les forces polítiques al Parlament Europeu per promoure una modificació de l'article 4 de la Directiva Matriu-Filial per substituir el règim d'exempció dels dividends per una deducció de l'impost realment pagat, després que divendres passat es constituís una Subcomissió de Fiscalitat l'objecte de la qual és la lluita contra el frau, l'evasió, l'elusió fiscal i la transparència amb finalitats tributaris.

D'altra banda, Gestha considera “inajornable, a la vista de l'augment de la despesa pública prevista a curt i mitjà termini”, que els tècnics de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE) assumeixin més responsabilitats “per a ampliar el control permanent amb auditories operatives per promoure l'ús eficient de la despesa pública i indicadors que mesurin la qualitat del servei, i amb un control posterior que permeti la recerca d'irregularitats i corrupció”.

En aquest escenari, els tècnics asseguren que entre les principals mesures que contribuirien a millorar la recaptació destaca la lluita contra el frau, per la qual cosa urgeixen al Govern a enviar al Congrés el projecte de llei de prevenció i lluita contra el frau, ja que a mitjà termini podrien recaptar-se 34.500 milions addicionals cada any.

Segons el secretari general de Gestha, José María Mollinedo, “l'Agència Tributària podrà augmentar les funcions i responsabilitats dels tècnics d'Hisenda per intensificar el control tributari dels conglomerats empresarials, multinacionals i persones amb grans fortunes que millor estan resistint a la crisi i mostren la seva insolidaritat amb l'impagament i l'evasió d'impostos”.

contador