El president de la CEOE ha assenyalat que és difícil asseure's a negociar quan falta informació
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha demanat aquest dimarts al Ministeri de Treball que informi del cost dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), tant en prestacions com en exoneracions, per poder negociar en condicions la pròrroga d'aquests procediments.
"És molt difícil asseure's a la taula si no sabem quin és el cost real d'aquests ERTO", ha advertit Garamendi durant la seva intervenció a la clausura de l'Assemblea General de CEIM.
Prèviament, en una entrevista amb Capital Radio recollida per Europa Press, el dirigent empresarial ha insistit que els agents socials "tenen dret" a conèixer aquestes dades i ha demanat al Ministeri que sigui transparent i els hi proporcioni. "És fonamental tenir aquestes dades per poder negociar", ha subratllat.
No obstant això, des del Ministeri que dirigeix Yolanda Díaz s'ha afirmat que la patronal té les dades que depenen de Treball "des del primer dia".
El president de la CEOE també ha lamentat que els ERTO no estiguin ja prorrogats i que s'hagi de negociar la seva extensió cada pocs mesos, la qual cosa suposa per a les empreses una espècie d'"espasa de Dàmocles" constant i molta incertesa.
Garamendi ha advertit que o existeixen els ERTO o en lloc d'això es parlarà de tancament d'empreses i que hi ha sectors, com l'hostaleria, l'oci nocturn, el transport de viatgers, les agències de viatges o el turisme, que s'ho continuaran passant malament durant un temps, per la qual cosa necessiten tenir aquesta eina a la seva disposició.
Així, ha apuntat que certes activitats que estan i seguiran "tocades" fins que acabi la pandèmia haurien de tenir la possibilitat d'acollir-se a un ERTO almenys fins a Setmana Santa i "fins i tot fins a juny en algun cas". "El que tenim clar és que no pot quedar-se ningú enrere", ha assenyalat.
El dirigent empresarial ha indicat que les organitzacions empresarials i sindicals tenen postures "força properes" en alguns temes, com ara focalitzar les exoneracions de quotes en els treballadors que es queden en ERTO i no en els que en surten, o el manteniment de la base reguladora de la prestació al 70% encara que es rebi durant més de sis mesos (a partir del sisè mes baixa al 50%).
"ÀNSIA PER LEGISLAR"
Durant la seva intervenció al CEIM i a Capital Radio, Garamendi ha criticat que des del Govern s'estiguin obrint "molts temes" dels quals ara no és el moment de parlar, com el teletreball o la reforma laboral.
"No compartim aquest ànsia per legislar ja el teletreball. Hauríem de gestionar aquesta llei amb més tranquil·litat", ha apuntat el líder empresarial, que a més ha qüestionat la paradoxa que la llei del treball a distància es vulgui aplicar a les empreses i no a les Administracions Públiques. "No s'entén gaire bé", ha apuntat.
Però, en la seva opinió, hi ha una cosa encara més greu": que el Govern estigui anunciant canvis a la reforma laboral, creant inseguretat jurídica quan el que es necessita és confiança. "No sabem si canviaran una norma o una altra. Això és anar en la direcció contrària a on caldria anar", ha avisat.
Garamendi, que ha afirmat tenir una interlocució freqüent amb el líder del PP, present a l'acte de CEIM, ha conclòs el seu discurs en aquesta assemblea amb un missatge per al Govern: "és important proposar, però també escoltar".