Nega que l'acord sobre la nova llei del teletreball sigui a prop
El president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, ha alertat que si no hi ha expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per protegir tant les empreses com els treballadors, hi haurà atur.
Així ho ha indicat en una entrevista a RNE recollida per Europa Press, en què ha insistit que, a l'última reunió, els empresaris van dir "claríssimament" que els ERTO haurien d'arribar fins a desembre, però que el Govern "ni es va plantejar parlar d'aquest mes".
El president de la patronal ha subratllat que la despesa dels ERTO és una cosa que "és damunt la taula tant si agrada com si no". Des del seu punt de vista, aquesta eina ha de prorrogar-se fins a Setmana Santa, ja que el sector turístic ha estat un dels més afectats.
Així, diu que demà s'asseurà a la taula a veure com es desenvolupa el diàleg i què és el que planteja el Govern. Preguntat sobre si hi ha diners suficients per pagar aquests ERTO, Garamendi ha assenyalat que aquestes dades les demanaran a la trobada d'aquest divendres i ha deixat clar que "no es pot deixar ningú enrere". "Vas veient dades i et van explicant coses, però el que ens val és el que ens expliqui el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá", ha afegit.
Sobre la nova llei de teletreball, en contra del que pensen sindicats i fins i tot el propi Govern, el líder dels empresaris ha afirmat que l'acord "no és a prop". "Sobre el tema del teletreball hi ha dos temes importants: que s'ha establert i que no és seriós voler donar-li una rapidesa i pensar que el teletreball és el que tenim avui", ha postil·lat.
Des del seu punt de vista, el teletreball que hi haurà al país quan passi la pandèmia "no serà el mateix que el que s'està vivint avui". "Crec que queden detalls", ha ressaltat, després d'apuntar que el Govern es va equivocar en treure aquest assumpte i en saltar-se el diàleg social i portar aquesta proposta de Llei de teletreball al Consell Econòmic i Social (CES).
Garamendi ha assenyalat que el text "està en plena negociació i millorant". "Ha avançat, però encara no està tancat. Seguim en això, estem treballant a la taula", ha dit.
Pel que fa als impostos, el president de CEOE ha insistit que "no és el moment de parlar de càrrega impositiva". Així, ha recordat que si es mesura el que es paga a Espanya en tributs, sí que hi ha una fiscalitat inferior, però que no es pot oblidar que a Europa l'economia submergida és del 13%, mentre que a Espanya és del 24%. "Parlem pràcticament de 100.000 milions d'euros. Pensem que és una cosa que tots hauríem de tenir molt clara, aquesta és la batalla real", ha incidit.
DEMANA NO LLANÇAR "OCURRÈNCIES" NO ACORDADES SOBRE PERMISOS PER A PARES
D'altra banda, ha demanat que no es llancin "ocurrències" que no s'hagin discutit sobre els permisos per als pares que hagin de cuidar als seus fills per estar en quarantena. "Salten idees cada dia i cadascú hi diu la seva i ja hem vist alguna contradicció al Govern", ha afegit.
Garamendi ha subratllat que els tres primers dies de baixa d'una persona els paga l'empresa "i les empreses, ara mateix, estan francament malament". "Si algú ha de quedar-se a casa cuidant als seus fills, el més lògic és que no ho pagui l'empresa", ha postil·lat, després de ressaltar que quan per ordre administrativa es tanca una empresa, "el més lògic", des del seu punt de vista, és que l'Estat es faci càrrec del tancament.
Finalment, ha demanat a la classe política que tingui la moderació de la gent del carrer. "Crec que estem en una situació complicada, però també crec que la classe política ha de baixar de pistó, perquè estan escalfant el país. Hi ha molta més moderació al carrer que entre la classe política i cada dia hi veiem més radicalitat", segons Garamendi.
De fet, ha transmès a les diferents formacions polítiques que la gent el que vol és "unitat". "Sempre ho dic, que a sindicats i empresaris ens separen moltes idees i que, no obstant això, ens asseiem a la taules i a vegades fins i tot quan no estem d'acord, pactem els desacords", ha posat l'accent.