"Els mèrits del fons de recuperació proposat per Espanya són irrefutables"
Financial Times intervé a favor d'Espanya en la dura batalla que manté al costat d'Itàlia contra els països del nord d'Europa per impulsar un mecanisme que permeti alleujar el deute que s'està acumulant per fer front a la pandèmia de coronavirus. Després del fracàs dels 'coronabons', ara el Govern de Pedro Sánchez ha posat sobre la taula la idea de crear un fons d'1,5 bilions amb deute perpetu, que plantejarà al Consell Europeu aquest dijous. Segons el diari britànic, és "la millor de les moltes idees que han sorgit" i els seus "mèrits" són "irrefutables".
En un article d'opinió, el rotatiu assegura que ha arribat el "moment de la veritat" per a Europa. La cimera de líders de la UE d'aquest dijous serà decisiva, perquè dirà als ciutadans i als mercats si aquesta crisi és "prou grossa" com per forjar una política econòmica comuna. I és que totes les mirades estan posades en el que decideixi el Consell Europeu, si és que és capaç d'arribar a un acord.
Les línies que divideixen als països són ben conegudes (enfronten als Estats del sud amb un gran deute, que demanen una gran potència de foc financera compartida, amb els del nord amb menor deute, que es resisteixen a més mutualització de les arques públiques), però l'esperança ressorgeix amb força, segons FT, gràcies a la proposta d'últim minut que ha fet el Govern Espanyol.
"Ofereix una sortida al vell i interminable enfrontament", assegura el mitjà britànic. En concret, Espanya ha posat sobre la taula una proposta per crear un fons de recuperació europeu de fins a 1,5 bilions, finançat a través del mateix mecanisme que el pressupost de la UE. Finançaria subvencions -no préstecs- als Estats membre en proporció al mal infligit per la pandèmia. Se n'avançaria la disponibilitat perquè es pogués començar a gastar l'1 de gener, i s'allargaria dos o tres anys. Per fer-ho possible, seria finançat per la UE emetent bons perpetus.
Segons Financial Times, "aquest pla és, pels seus mèrits, la millor de les moltes idees que han sorgit" perquè "es pren seriosament l'escala del desafiament" econòmic al qual s'enfronta Europa per la crisi del coronavirus. "Implica recursos reals, a diferència dels trucs de prestidigitació financera habituals de la UE per apalancar el finançament privat", defensa el diari, que assenyala que si ascendeix a un 10% de l'ingrés nacional anual col·lectiu de la Unió Europea, "la seva dimensió serà similar al probable cop al creixement del bloc, i al probable empitjorament dels dèficits del sector públic".
"Tot el que no sigui d'aquesta magnitud, constituiria una resposta fiscal inadequada a la recessió de la Covid-19", assegura FT. Apunta, a més, que la proposta espanyola és interessant perquè també es pren seriosament "allò que està en joc: una mutualització europea de la despesa, enlloc de les velles disputes sobre la mutualitzación del deute".
En opinió del rotatiu, "en demanar audaçment transferències directes i no préstecs de rescat o crèdits més barats, la proposta espanyola elimina qualsevol suggeriment de mala fe que pogués erosionar la confiança". De fet, recorda que Holanda, que s'ha oposat fermament als préstecs comuns, ha proposat transferències directes als llocs més afectats pel Covid-19, encara que "a una escala cent vegades inferior".
LIMITAR LA RESPONSABILITAT DELS GOVERNS
FT creu que el disseny proposat per Espanya hauria de calar al nord d'Europa, perquè és un fons vinculat al pressupost de la UE, per la qual cosa "la responsabilitat de qualsevol país pels diners hauria de seguir més o menys el repartiment actual de la càrrega de les contribucions pressupostàries". D'aquesta forma, "cada país sol es veurà perjudicat per la seva part del fons de recuperació, i no pels compromisos dels altres", la qual cosa hauria de tranquil·litzar perquè no s'assumirien els deutes d'altres països.
A més, creu que serviria per "limitar la responsabilitat dels governs", ja que "el capital no cal que sigui retornat", i només caldrà pagar interessos. La taxa podria fixar-se des del principi, i encara que no forma part de la proposta espanyola, el mitjà britànic creu que "no hi ha raó per no donar a cada Estat membre el dret de redimir la seva part del deute, sempre que vulgui posar l'efectiu per a 'desmutualitzar'".
"Si hi ha d'haver una resposta fiscal europea comuna a les conseqüències econòmiques d'aquesta pandèmia, aquesta és la forma que ha d'adoptar", remarca FT, que creu que la d'Espanya és una proposta "irrefutable" perquè elimina del debat totes les qüestions que s'han plantejat fins ara sobre les responsabilitats de cada país. I assenyala que caldria que tirés endavant perquè "existeixen arguments sòlids per donar una resposta comuna".
Per tal que Europa sigui solidària. I és que, es pregunta, "per a què serveix una unió si no és per ajudar en el moment de més necessitat?". De fet, assegura que l'únic argument real en contra és el més simple: que alguns volen que cada govern continuï sent l'únic responsable de les necessitats dels seus ciutadans. Però en aquest cas, "cal que siguin honestos sobre el camí que estan defensant" perquè mantenir una resposta nacional a la crisi "condemnarà Europa a una major divergència econòmica, potser de manera permanent". "Si això és el que acaba passant, haurà estat per elecció, no per accident", conclou.