França pren mesures per acabar amb el caos a les benzineres i el desproveïment

Obliga els treballadors de les refineries en vaga a tornar als seus llocs

Bolsamanía
Bolsamania | 13 oct, 2022 11:54
ep archivo   una persona reposta gasolina en su vehiculo en una gasolinera el dia en que ha entrado
Raúl Fraile - Europa Press - Archivo

L'escassetat de carburants a les benzineres franceses davant la vaga dels treballadors de les refineries ha posat contra les cordes el país. El caos ha estat tan gran que el desproveïment ja ha arribat a la meitat de les estacions de servei del país, amb el consegüent problema per als ciutadans, que no poden proveir. El govern d'Emmanuel Macron ja ha pres mesures per aturar el problema, i ha obligat els treballadors de les refineries que secundaven les aturades a tornar als seus llocs.

Per si la crisi dels carburants no fos prou per si mateixa, durant els últims dies la situació a França s'ha complicat encara més amb la vaga dels treballadors de les refineries, que reclamen una pujada salarial que compensi la pèrdua de poder adquisitiu davant l'elevada inflació, però també que se'ls permeti beneficiar-se dels beneficis excepcionals que obtenen aquest any TotalEnergies i ExxonMobil per l'escalada de preus del petroli i del gas.

Les autoritats franceses ja han pres mesures a l'assumpte, i aquest dimecres van començar a enviar les primeres notificacions per forçar la tornada a la feina d'alguns treballadors indispensables del sector energètic que es mantenen en vaga. A més, el president francès va prometre que la setmana que ve el subministrament "tornarà a la normalitat".

Les mobilitzacions forçades afecten, de moment, només quatre treballadors del dipòsit de la refineria que ExxonMobil té a Port Jérôme, a la regió de Normandia (nord-oest), segons informa RTVE. Tal com ha anunciat el Ministeri de Transició Energètica, els quatre treballadors han estat "notificats", per tal que el dipòsit de Port Jérôme pugui funcionar i tornar a subministrar carburant a les benzineres franceses.

Abans que es confirmés la notificació a aquests treballadors, Olivier Véran, portaveu del Govern, havia explicat que l'obligació de tornar a la feina seria una mesura d'excepció i, per tant, una imposició limitada a un nombre petit de treballadors per aconseguir que surti combustible en direcció a les benzineres.

L'objectiu de la mesura és "que es pugui desbloquejar aquest centre de carburants al més aviat possible per recuperar una situació normal", va apuntar Véran, que va insistir que l'Executiu actua "amb tacte i mesura".

I és que només afecta el dipòsit de Port Jérôme, i no l'activitat d'aquesta refineria, com tampoc afecta l'altra refineria que ExxonMobil té a França, la de Fos sur Mer, a prop de Marsella, que també està parada per la vaga. Tampoc va dirigida a les quatre instal·lacions del grup TotalEnergies a la França metropolitana que estan en vaga: la de Normandia, a prop del port de Le Havre; els dipòsits de Dunkerque, la refineria de biocombustibles de la Mède, a prop de Marsella; i la de Feyzin, a Lió.

Segons les dades comunicades pel Ministeri de la Transició Energètica, les aturades ja han deixat sense proveïment almenys un tipus de carburant a un 44% de les benzineres de França, en particular, a la regió de París ia la del nord Altos de France, que és la més afectada i que subministra Port de Jérôme. D?aquí ve la decisió del govern francès.

contador