El petroli torna a caure després de tractar de recuperar-se aquest matí després de la patacada d'ahir
Els preus del petroli tornen a caure a aquestes hores (-1,5% de mitjana) després d'intentar recuperar-se aquest matí del batazo del 5% d'ahir (que va portar al barril West Texas fins a nivells de 50,28 dòlars). Aquesta forta caiguda es va produir després de les dades publicades per l'Administració d'Informació Energètica d'Estats Units (EIA, per les seves sigles en anglès), que van mostrar que els inventaris van augmentar en 8,2 milions de barrils la setmana passada, molt per sobre de l'esperat.
Les notícies sobre l'augment dels inventaris als Estats Units més que van neutralitzar aquest dimecres les últimes informacions relacionades amb l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i amb el compliment en els plans per retallar la producció. El ministre de Petroli de Kuwait va dir ahir que el compliment de l'OPEP amb les retallades havia superat els objectius (fixats en 1,2 milions de barrils diaris), situant-se en el 140% al febrer, mentre que el compliment dels països no membres de l'OPEP (amb els quals es va acordar una reducció de 600.000 barrils diaris) està en el 50%-60%.
"Tot fa pensar que, malgrat les retallades de producció, l'excés d'inventaris acumulats a escala mundial retardarà alguns trimestres més de l'esperat aconseguir l'equilibri entre oferta i demanda en el sector del petroli", assenyalen en el seu informe diari els experts de Link Securities. Per la seva banda, Michael McCarthy, cap d'estratègia de mercat de CMC Markets a Sydney, va dir a Reuters que l'alça en els preus d'avui dijous podria durar poc temps. "Un dels factors (que estan pressionant els preus del cru) és l'enfortiment del dòlar nord-americà davant les expectatives d'una pujada de tipus als Estats Units".
Els països productors signants de l'acord per retallar la producció al que es va arribar a la fi de l'any passat, tornen a reunir-se al maig. Des de Link Securities no descarten que es vegin obligats a perllongar les retallades de producció altres sis mesos, "almenys", per aquest excés d'inventaris. "De no ser així, s'arrisquen a que es produeixi una nova caiguda del preu del cru, alguna cosa que no semblen disposats a assumir", afegeixen.
Les caigudes en el preu del cru estan afectant en borsa als valors relacionats amb aquesta matèria primera. Ahir Repsol va acabar el dia amb caigudes del 0,66% i aquest dijous és el pitjor títol de l'Ibex i ja es deixa un 3%.