Foment demana temps a Brussel·les per solucionar el conflicte d'Iberia i el Brexit

El Govern vol que Iberia i Vueling puguin seguir volant a Espanya

Bolsamanía
Bolsamania | 25 gen, 2019 09:57
ep avioniberia 20180427080902
IBERIA

IAG

2,544

17:35 27/09/24
1,88%
0,05

El Ministeri de Foment ha demanat a Brussel·les una pròrroga per intentar buscar una solució al conflicte al qual s'enfronta Iberia amb el Brexit. Es tracta d'una de les aerolínies a les quals més afectaria que el Regne Unit sortís de la Unió Europea (UE), ja que s'enfronta al fet que pugui perdre el seu dret a volar. El Govern creu que Espanya no es pot permetre perdre milions de passatgers.

Segons la informació que publica aquest divendres El Confidencial, citant fonts governamentals, Espanya ha demanat temps a la Comissió Europea, que havia fixat com a data límit la segona setmana de febrer perquè l'Executiu enviés un esborrany sobre la situació d'Iberia. No obstant això, el Ministeri de Foment considera un termini molt precipitat per proposar una solució.

El Govern creu que Espanya no es pot permetre perdre milions de passatgers

En cas que finalment tingués lloc un Brexit dur, tant l'aerolínia com el Govern hauran de demostrar que l'accionariat que controla Iberia és de la UE. Perquè això sigui així, l'empresa ha de tenir un 51% de capital comunitari com a mínim, un fet que en aquest cas no es dona, ja que els econòmics d'Iberia són d'IAG.

El grup va resultar després de la seva fusió amb British Airways el 2011, els principals accionistes del qual són Qatar Airways, la gestora nord-americana Capital Group, la també nord-americana BlackRock i el britànic Standard Life Aberdeen. No obstant això, els drets de vot sí que complirien amb aquesta exigència, ja que es reparteixen entre la matriu i Garanair, societat en mans d'El Corte Inglés. I aquest és precisament l'argument que intenta aprofitar Foment, com va informar Financial Times.

A més, fonts del sector expliquen que aquest temps mort és un dels punts principals inclosos al pla de contingència que està preparant el Govern davant del Brexit i la presentació, encara que estava prevista el gener, s'ha retardat fins al febrer.

El diari digital destaca que tant el Ministeri de Foment com Iberia i IAG no han volgut fer comentaris respecte a aquestes informacions.

contador