Folgado (REE) advoca per un pacte d'Estat per l'energia que inclogui eficiència i fonts renovables

"No podem deixar que tot el nostre desenvolupament sigui gestionat a través de camions", sobre l'ús de l'energia al transport

  • "L'emmagatzematge de les energies renovables no està madur i s'haurà de seguir treballant"
Bolsamanía
Europa Press | 12 set, 2017 18:07
ep jose folgado 20170406193505
EUROPA PRESS

El president de Red Eléctrica d’Espanya (REE), José Folgado, ha advocat per formular un pacte d'Estat per l'energia basat en l'eficiència, el transport, les fonts renovables i la seguretat en el subministrament. José Folgado ha participat a Pamplona en un esmorzar informatiu organitzat per Navarra Capital, en què ha ofert la conferència 'Energía y desarrollo sostenible'.

El president de Red Eléctrica d'Espanya ha afirmat que el sector energètic s'ha vist afectat per dos elements disruptius que suposaran un canvi "sense precedents" de l'escenari mundial. El primer d'ells, en la seva opinió, és la generalització de les noves tecnologies i, al seu costat, els compromisos adquirits després de la Cimera del Canvi Climàtic de París celebrada el passat any. "Un abans i un després en matèria energètica", ha resumit el conferenciant.

Davant d'aquest panorama, José Folgado ha recordat que la Unió Europea ja ha començat a prendre decisions encaminades a reduir les emissions i fomentar l'ús de les energies renovables i la interconnectivitat en línia amb el que marca l'agenda de París contra el canvi climàtic.

En aquest context, ha plantejat la necessitat d'impulsar un Pacte d'Estat per l'Energia. Aquest pacte hauria d'abordar l'eficiència, àmbit en què ha assenyalat que "no hi ha energia més sostenible que la que no es consumeix" alhora que ha plantejat els beneficis que en matèria social i de desenvolupament podria suposar una activitat decidida en matèria de construcció i rehabilitació d'edificis seguint criteris d'eficiència.

A l'àmbit del transport, Folgado ha explicat que d'una banda hi ha el cotxe elèctric, "la demanda s'ha duplicat i que pot suposar una oportunitat per a les fàbriques de vehicles que hi ha a Espanya", i d'altra, el moviment de mercaderies. "No podem deixar que tot el nostre desenvolupament sigui gestionat a través de camions", ha exposat José Folgado.

Pel que fa a l'ús de les renovables com a principal font d'energia, ha recordat que Navarra ja compleix l'objectiu marcat al respecte per les autoritats comunitàries pel que fa "al 63% de l'electricitat consumida tingui un origen no contaminant".

"El 63% de l'electricitat consumida a Navarra té un origen no contaminant", comenta José Folgado (REE)

En aquest apartat, a més, s'ha detingut en el tema nuclear, en què, a causa del període de vigència de les centrals que el generen, podria deixar de considerar-se com a font d'energia a Europa en un límit de temps que podria oscil·lar entre els anys 2040 i 2050.

Mentrestant, pel que fa a la seguretat del subministrament ha apostat, a curt termini, pel paper que tenen les centrals de cicle combinat alimentades per gas com a suport del sistema quan es produeixen "intermitències" en la generació renovable encara que, a causa dels compromisos d’emissions, "aquest sistema caldrà canviar-lo a mitjà termini", ha sentenciat.

A més, durant la seva intervenció, José Folgado ha defensat la interconnectivitat de les xarxes elèctriques com un factor clau per aconseguir, a mitjà i llarg termini, un desenvolupament industrial "sa" basat en un sistema energètic sostenible i competitiu.

El president de REE ha augurat "un futur molt pròsper per a Espanya dins d'una Europa interconnectada i que utilitzi com a principal font de subministrament les energies renovables". Una visió de la qual ha fet partícip a la Comunitat foral ja que, segons ha explicat, "si volem el desenvolupament de Terra Estella, Navarra ha de tenir capacitat per evacuar la seva producció renovable".

A més, es tracta d'un esdevenidor que Folgado ha defensat com a possible ja que les mateixes autoritats comunitàries han establert, per a l'any 2020, que les xarxes de subministrament transportin al llarg d'Europa a prop de 10.000 milions de watts enfront dels 3.000 que es distribueixen a l'actualitat.

Amb aquestes dades a la mà, "hi ha molt marge de millora", segons l'opinió d'un José Folgado, que ha demanat a les diverses administracions "treure obstacles per afavorir aquest desenvolupament".

En el cas d'Espanya, ha apuntat que el context macroeconòmic és favorable, ja que l'economia espanyola presenta uns nivells de creixement i una balança de pagaments "sanejada" que "ens dóna marge per fer els deures".

José Folgado ha conclòs la seva intervenció fent esment a tendències de futur com, per exemple, el treball que es porta a terme en matèria d'emmagatzematge d'energia. Un sistema que, ha opinat, "no està madur i sobre el qual s'haurà de seguir treballant".

Finalment, ha plantejat la influència que poden tenir els costos variables nuls de les energies renovables (que fan servir com a matèria primera el sol, l'aigua o el vent pel qual no cal pagar) a la sostenibilitat de les empreses productores i, també , en el preu del pull que podria ser directament zero.

contador