Europa creixerà al seu major ritme en una dècada tot i l'empenta de l'euro

El BCE eleva la previsió de creixement el 2017 fins al 2,2%

  • El seu pronòstic supera el d'organismes com la Comissió Europea o l'FMI
  • L'entitat treballa amb un euro a 1,18 dòlars el 2018 i 2019
Pedro Calvo
Bolsamania | 07 set, 2017 19:26 - Actualitzat: 19:26
cbdraghi73

Si tenim en compte tot el que ha exposat aquests anys, amb l'adopció de mesures d'estímul monetari sense precedents a l'Eurozona, segur que se sent reconfortat. Perquè el que el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha dit aquest dijous és que la regió creixerà al major ritme des d'abans que arribés el pitjor de la crisi.

En concret, l'entitat pronostica que l'Eurozona creixerà aquest any un 2,2%, tres dècimes per sobre de la seva anterior estimació. I això, per a una regió tan acostumada a creixements raquítics -durant els tres últims anys el creixement mitjà no va ser poca cosa. Cal remuntar-se fins a 2007, any en què la crisi va treure el cap i la seva figura encara que no tota la seva gravetat, per trobar una taxa més gran. Aquest any, l'Europa de l'euro es va expandir un 3%.

A més, amb aquesta previsió el BCE es destapa com el més optimista de tots. La Comissió Europea espera un creixement de l’1,7%; el Fons Monetari Internacional (FMI), de l’1,9%; i el consens de mercat, del 2%. Encara que els seus pronòstics són més antics que els del BCE i, per tant, poden ser revisats a l'alça, crida l'atenció que la institució monetària vagi per davant en aquesta qüestió.

L'EURO, AQUEST 'PROBLEMA'

Més encara si es té en compte que coincideix amb l'euro més fort dels últims temps. Aquest dijous ha arribat a apreciar fins als 1,207 dòlars, el seu canvi més alt des de gener de 2015, per després replegar-se fins a l'entorn dels 1,20 dòlars. De fet, el seu optimisme actua com a catalitzador de la divisa. "La revisió a l'alça de les estimacions de creixement ajuden a empènyer l'euro més amunt", apunta Joshua Mahony, analista d'IG.

L'empenta de la 'moneda única' inquieta el BCE, però no li impedeix afirmar que "l'expansió econòmica continua sent sòlida". Fins i tot admet que la fortalesa de la divisa resulta de la millorança de les condicions econòmiques a la regió. Concedeix, això sí, que "la volatilitat en el tipus de canvi de l'euro representa una forta d'incertesa que ha de ser monitoritzada per les seves possibles implicacions en l'estabilitat de preus a mitjà termini". O el que és el mateix, és conscient que constitueix un factor desinflacionista que s’ha de vigilar.

Però el BCE es mostra convençut que el creixement de l'economia mundial actuarà d'antídot per moderar l'impacte de l'apreciació de la divisa europea en el creixement i en les exportacions. "Tot i la recent apreciació de l'euro, s'espera que la recuperació global doni suport a les exportacions europees", reflecteix el BCE a les seves projeccions econòmiques.

Aquestes projeccions també han hagut de fer lloc al 'nou' euro. Al juny, el BCE treballava amb un supòsit d'un euro a 1,08 dòlars el 2017 i a 1,09 dòlars el 2018 i 2019. Ara s'ha ficat a l’'equació' un tipus de canvi d’1,13 dòlars per 2017 i d'1,18 dòlars per als dos anys següents. Malgrat això, ha millorat notablement la previsió de creixement de 2017 i ha deixat sense canvis els seus pronòstics per a 2018 i 2019, situats a l'1,8% i l'1,7%.

HORA DE TORNAR

El BCE situa com a puntal d'aquest creixement superior al 2% de la demanda interna, recolzada per la millora del mercat laboral i de la reducció dels nivells. I d'un altre factor que Draghi fa el possible per ressaltar, que per això porta 'la seva signatura': "Una política monetària molt acomodatícia".

Sens dubte, ho segueix sent. Aquest dijous, el BCE ha deixat els tipus d'interès en mínims històrics, amb els oficials al 0% i els de dipòsit, al -0,40%, i tampoc ha tocat el programa de compres d'actius (APP), amb la qual cosa seguirà dedicant 60.000 milions d'euro al mes a la compra de deute públic i privat al mercat.

Però no caldrà esperar molt perquè aquest escenari comenci a canviar. El mateix Draghi ha reconegut que el BCE anunciarà novetats sobre l'APP a l'octubre. I tot indica que serà per mostrar el full de ruta que seguirà per anar reduint-se de manera gradual ('tapering'). "El pla del BCE encara és anunciar els plans de 'tapering' de la flexibilització quantitativa a l'octubre, com àmpliament espera el mercat", Patrick O'Donnell, gestor d'inversions a Aberdeen Standard Investments.

Barclays considera que el BCE prolongarà les compres de deute el 2018 -ara el calendari dura fins a finals de 2017-, però amb menys munició: 35.000-40.000 milions al mes durant el primer semestre de l'any que ve. Marc Valli, director d'anàlisi macroeconòmic d'UniCredit, també situa l'anunci del 'tapering' a la reunió del BCE del 26 d'octubre, i pronostica una reducció del volum de compres fins als 40.000 milions mensuals durant el primer semestre de 2018 i els 20.000 milions durant el segon semestre.

contador