Brussel·les segueix endavant amb els seus plans malgrat la fèrria oposició d'Alemanya
Cop sobre la taula de la Comissió Europea per protegir els fabricants d'automòbils. Brussel·les anunciarà aquest dimecres que imposarà aranzels de més del 38% als cotxes elèctrics de la Xina que se n'importin a partir del mes que ve, seguint així els passos que va fer fa poc els EUA. Per què ho fa? Segons defensa, perquè els fabricants xinesos de vehicles elèctrics es beneficien de subsidis que soscaven el negoci dels seus rivals europeus.
La notícia, que ha estat avançada per Financial Times, encara que al diari britànic apuntaven a una imposició addicional del 25% que se sumaria a la tarifa ja existent del 10% al bloc. Finalment, la decisió de Brussel·les, que feia temps que valorava aquesta possibilitat, ha estat molt més contundent.
En un comunicat remès per la Comissió Europea, l'executiu comunitari afirma que "la cadena de valor dels vehicles elèctrics de bateria (BEV) a la Xina es beneficia de subvencions injustes, cosa que està provocant una amenaça de perjudici econòmic als productors de cotxes elèctrics de la UE".
Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat durant la seva investigació, amb la qual també ha examinat les possibles conseqüències i l'impacte de les mesures sobre els importadors, usuaris i consumidors d'elèctrics a la Unió Europea.
"En conseqüència, la Comissió s'ha posat en contacte amb les autoritats xineses per discutir aquestes conclusions i explorar possibles maneres de resoldre els problemes identificats de manera compatible amb l'Organització Mundial del Comerç (OMC)", ha afegit.
Algunes empreses xineses han col·laborat amb l'executiu comunitari, mentre que d'altres no ho han fet, segons queda de manifest a la nota, en què Brussel·les detalla com seran els aranzels que s'aplicaran a les automobilístiques xineses en cada cas.
Primer s'informarà el gegant asiàtic del "nivell de drets compensatoris provisionals" que imposarà a les importacions de vehicles elèctrics procedents de la Xina. I "si les converses amb les autoritats xineses no conduïssin a una solució eficaç, aquests drets compensatoris provisionals s'introduirien a partir del 4 de juliol mitjançant una garantia (en la forma que decidiran les duanes de cada Estat membre)".
En qualsevol cas, Brussel·les explica que els aranzels "es recaptarien només en cas que s'imposin drets definitius". El repartiment d'aranzels als productors xinesos queda de la manera següent:
-BYD: 17,4%.
-Geely: 20%.
-SAIC: 38,1%.
-Altres productors que han cooperat en la investigació, però que no han estat inclosos a la mostra estaran subjectes al 21%.
-Als altres productors que no han cooperat a la investigació se'ls imposarà un 38,1%.
També remarca que les empreses incloses a la mostra "han rebut individualment informació sobre els seus propis càlculs i tenen la possibilitat de comentar sobre la seva exactitud", i explica que "si aquests eventuals comentaris proporcionen prou proves de contrapès, la Comissió pot revisar el seu càlcul" sobre els aranzels.
I tot malgrat la fèrria oposició d'Alemanya, Suècia i Hongria, que creuen que Europa corre el risc d'iniciar una costosa guerra comercial amb la Xina. Tot i això, els nous aranzels han estat defensats per França i Espanya, que creuen que els diners que poden reportar a les arques de la Unió Europea són més importants.
Sobretot tenint en compte la presència que estan guanyant els cotxes elèctrics xinesos al Vell Continent. Cal recordar que la Xina, que és el soci comercial més gran del bloc, va exportar 10.000 milions d'euros en automòbils elèctrics a la UE el 2023, duplicant així la seva participació de mercat fins al 8%, segons una anàlisi de Rhodium Group.
De fet, la Comissió Europea espera que els vehicles elèctrics xinesos tinguin una quota de mercat del 15% a la UE el proper any, ja que els preus solen ser un 20% més baixos que els dels models fabricats a la UE. Precisament Valdis Dombrovskis, comissari de Comerç de la UE, va reconèixer que els vehicles elèctrics eren crucials per a la transició verda, i ho va dir en anunciar l'inici d'una investigació a l'octubre que ha derivat en la imposició d'aquests nous aranzels, avisant que, en qualsevol cas, “la competència ha de ser justa”.
Brussel·les ha demanat proves, segons funcionaris citats pel mitjà britànic, que els fabricants d'automòbils xinesos i els seus proveïdors rebien préstecs subsidiats, exempcions fiscals i terrenys barats, cosa que ha derivat en la decisió d'elevar els aranzels.
Però la 'jugada' no sortirà de franc a Brussel·les. I és que Pequín ja havia avisat que prendria represàlies en cas que es materialitzessin els aranzels que finalment Europa ha decidit imposar. En concret, la Xina va avisar que podria imposar aranzels de fins al 25% als automòbils importats amb motors grans, segons un document de la Cambra de Comerç de la Xina davant de la UE (CCCEU) que es va conèixer a finals de maig.
Actualment la Xina aplica un aranzel del 15% als vehicles elèctrics europeus, encara que Europa en passarà a aplicar un de més del 38%, que en qualsevol cas està molt lluny del 100% dels EUA, que va ser anunciat fa un mes com a part d'una bateria d'aranzels als productes xinesos (a més de cotxes elèctrics, es van incrementar les tarifes també de xips i panells solars, entre d'altres).
QUINS COTXES SE'N VEURAN AFECTATS?
La veritat és que els nous aranzels no només afectaran els productors xinesos com BYD i SAIC, sinó també altres empreses com Tesla, que té fàbriques a la Xina. Els drets poden variar segons el productor, segons el nivell de subsidi que la UE hagi identificat en cada cas.
Per contra, "qualsevol altra empresa que produeixi a la Xina no seleccionada a la mostra final i que vulgui que s'investigui la seva situació particular pot sol·licitar una revisió accelerada, de conformitat amb el Reglament antisubvencions de base, just després de la imposició de mesures definitives", que en qualsevol cas s'adoptaran el proper 4 de juliol. En aquest cas, el termini per concloure aquesta revisió serà de nou mesos.
Precisament els aranzels són un tema que no agrada gens al propietari de Tesla, Elon Musk, que recentment ha criticat les tarifes imposades pels EUA al cotxe elèctric xinès. "Ni Tesla ni jo hem sol·licitat aquests aranzels", ha dit, afegint que "Tesla competeix força bé al mercat xinès sense aranzels ni suport deferent", per la qual cosa està "a favor que no hi hagi aranzels".
També fa uns dies va parlar el fundador de BYD, i va dir que Europa i els EUA tenen "por" dels cotxes elèctrics xinesos i de la fortalesa de la indústria automotriu del gegant asiàtic. I és que el directiu considera que la reacció dels països occidentals és el testimoni de la bona feina que estan fent els fabricants xinesos.
Segons l'Institut Kiel, un aranzel addicional del 20% sobre els automòbils elèctrics xinesos reduiria les importacions en una quarta part. I amb 500.000 vehicles importats el 2023, això correspon a unes 125.000 unitats per un valor estimat de gairebé 4.000 milions de dòlars. "La caiguda es veuria compensada en gran mesura per un augment de la producció dins de la UE i un menor volum d'exportacions de vehicles elèctrics, cosa que probablement significaria preus notablement més alts per als consumidors finals", diuen els investigadors d'aquesta empresa.
Tot i que la veritat és que els productors europeus no les tenen totes. Molts han criticat el pla davant el temor que la Xina respongui de la mateixa manera, o fins i tot pitjor, arribi a bloquejar-los. Un temor gens menyspreable, tenint en compte que les marques europees van representar al voltant del 6% de les vendes de vehicles elèctrics al gegant asiàtic el 2022, últim any del qual hi ha xifres.