Espanya té les dependències d'importació energètica més grans de fora de la UE

Tot i això, Espanya es caracteritza també per una major diversificació d'aquestes importacions

Bolsamanía
Bolsamania | 22 jun, 2023 13:11
ep archivo   un fuego encendido en una cocina de gas
A. Pérez Meca - Europa Press - Archivo

Espanya presenta una de les dependències més importants d'importacions energètiques de fora de la Unió Europea (UE). Tot i això, Espanya es caracteritza també per una diversificació més gran d'aquestes importacions, segons es reflecteix a l'últim butlletí econòmic del Banc d'Espanya.

L'organisme assenyala al document que la dependència de tercers països respecte a les importacions energètiques pot constituir, en principi, una font de vulnerabilitat per a la UE i per a Espanya.

"A grans trets, Espanya presenta vulnerabilitats en les mateixes categories de productes energètics que el conjunt de la UE. Alhora, hi ha certa heterogeneïtat entre les dependències externes d'Espanya i les dels altres tres principals països membres de la UE pel que fa al mida, principals proveïdors i vulnerabilitat de les exposicions", inclou el text.

El Banc d'Espanya afegeix, a més, que els productes amb concentracions altes o vulnerables a factors geopolítics tenen un pes relativament més reduït en les importacions d'Espanya, a causa en gran mesura de la dependència menor del gas natural gasós procedent de Rússia.

Al conjunt de la UE, les importacions de productes energètics procedents de tercers països es concentraven el 2019 principalment en el petroli cru (58% del valor de les importacions extra-UE de productes energètics), els derivats del petroli (23%) i el gas natural, tant en estat gasós (9%) com a liquat (4%). En comparació, les importacions energètiques d'Espanya presentaven una proporció més gran de petroli cru (68%) i gas natural en estat liquat (11%), mentre que els derivats del petroli representen l'11% de les importacions de productes energètics provinents de fora de la UE.

Pel que fa a les importacions de productes energètics, assenyala que, en el cas d'Espanya, estaven més concentrades en proveïdors africans i menys a Rússia, en comparació amb el conjunt de la UE.

En particular, els tres països exportadors d'energia més grans a Espanya eren Nigèria, Líbia i Algèria, responsables, conjuntament, del 34% de les compres espanyoles d'energia el 2019. Per contra, el 2019, Rússia era el setè proveïdor de productes energètics per a Espanya, amb una quota que fregava el 7%, enfront del 33% en el cas de la UE.

"En línia amb l'evolució al conjunt de la UE, Espanya ha augmentat de manera significativa les compres de productes energètics provinents dels Estats Units en les últimes dècades".

contador