Els motius fonamentals de la mort prematura seran Alzheimer i càncer, entre d'altres
Els espanyols tindran una esperança de vida de 85,8 anys el 2040, xifra que convertirà Espanya en el país amb major esperança de vida del món, segons un estudi de la Universitat de Washington (Seattle, EUA). Actualment, els ciutadans espanyols viuen 82,9 anys de mitjana, una quantitat que col·loca Espanya a la quarta posició de la classificació mundial sobre esperança de vida, que està composta per 195 nacions.
Japó (1), Suïssa (2) i Singapur (3) són els tres països que superen ara Espanya en aquesta taula, que contempla la situació de la sanitat a nivell nacional i les taxes de mortalitat, entre d'altres. No obstant això, les projeccions de l'Institut per a la Mètrica i Avaluació de la Salut de la Universitat de Washington per 2040 apunten que Espanya superarà a la classificació aquestes tres nacions i encapçalarà la taula "si continuen les tendències de salut recents".
Els espanyols tindran una esperança de vida de 85,8 anys el 2040, mentre que actualment viuen 82,9 anys de mitjana
A més, en el millor escenari possible plantejat a l'informe, l'esperança de vida a Espanya podria pujar fins a 4,5 anys, és a dir, fins als 87,4 anys d'edat. El 2016, les deu principals causes de mort prematura a Espanya van ser, per ordre, la cardiopatia isquèmica, l'Alzheimer, el càncer de pulmó, l'accident vascular cerebral, la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), el càncer de còlon i recte, el càncer de mama, el suïcidi, altres malalties cardiovasculars i infeccions respiratòries inferiors.
El 2040, però, s'espera que els motius fonamentals de la mort prematura a Espanya siguin l'Alzheimer, la cardiopatia isquèmica, el càncer de pulmó, la MPOC, el càncer de còlon i recte, l'accident vascular cerebral, la malaltia renal crònica, altres malalties cardiovasculars, el càncer de pàncrees i la diabetis.
Els Estats Units, per la seva banda, que es troba a la posició número 43 a nivell mundial, amb una esperança de vida de 78,7 anys, baixarà fins a la posició 64 en aquest rànquing, d'acord amb els càlculs dels experts. D'altra banda, l'equip liderat pel professor Kyle Foreman va projectar un augment significatiu a nivell global en les morts per malalties no transmissibles (ENT), que inclouen diabetis, malalties renals crònics i càncer de pulmó, així com l'empitjorament dels resultats sanitaris vinculats a l'obesitat.
En les seves conclusions, els autors han subratllat que hi ha "un gran potencial" per influir en la salut a través de la lluita contra la pressió arterial alta, l'obesitat, el tabac, l'alcohol i la contaminació de l'aire, entre d'altres. Així mateix, han recomanat als governs nacionals abordar "factors de risc clau", com són els nivells d'educació i l'ingrés per càpita, per millorar l'esperança de vida dels seus països.