Segons un informe d'Asempleo, la desocupació juvenil puja en un trimestre en 72.000 persones
Espanya torna a registrar, una vegada més, la desocupació juvenil més alta d'Europa. El pes d'aquest col·lectiu sobre el total d'aturats en un 18,1%, és a dir, un de cada cinc aturats a casa nostra és menor de 25 anys. Així es desprèn d'un informe elaborat per Asempleo.
Els homes registren més aturats menors de 25 anys que les dones. Així, els homes menors de 25 anys representen un 20,6% del total d'aturats masculins, percentatge que no s'assolia des del 2009. Per la seva banda, les dones menors de 25 anys representen el 16,1% de total de parades, tornant a registres del 2013.
Tot i que el pes d'aquest col·lectiu és inferior al registrat al començament de la crisi financera del 2008, és important recalcar que el nombre d'aturats és més gran. Així, mentre els homes menors de 25 anys arribaven a la xifra de 217.000 aturats (tercer trimestre del 2007), actualment en són 276.000 (tercer trimestre del 2022). Per part seva, les dones menors de 25 anys registraven 244.000 aturades i ara, durant el mateix període del 2022 en sumen 264.000.
Els vents de cua que empenyien la recuperació de l'ocupació han cessat i això es fa més evident en les dinàmiques de certs col·lectius com puguin ser aturats de llarga durada, més grans de 45 anys o desocupació juvenil. En aquest informe analitzen la desocupació juvenil i Espanya torna a registrar taxes d'atur per sobre del 30% amb una tendència que ha vist frenat el descens des del tercer trimestre del 2020, "mostra de l'afebliment que estem presenciant des del començament de setembre".
Així, Espanya presenta una taxa d'atur 13 punts percentuals (referència tercer trimestre del 2007) per sobre de la que va iniciar la crisi del 2008, "raó de pes per entendre que no iniciem la crisi actual amb la mateixa estructura de desocupació que en crisi anteriors".
"Això evidencia la manca d'oportunitats laborals i de passarel·les a l'ocupació per als joves espanyols, una escassa o poc eficient política d'ocupació i una mica aprofitament del nou talent que acaba buscant fora allò que no troba dins de les nostres fronteres. N'és una prova l'alta formació que presenten els nostres joves amb només un 6,3% d'estudis primaris o inferiors. Això mostra el gran esglaó entre el que demana el mercat laboral i per al que es preparen els nostres joves”, asseguren.