Sánchez i Conte ho reclamen en una carta que han fet arribar a Von der Leyen
El president del Govern, Pedro Sánchez, i el primer ministre italià, Giuseppe Conte, han remès una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la qual reclamen que s'eliminin els controls de les fronteres de manera coordinada perquè cap país no en surti perjudicat.
Així ho ha anunciat aquest divendres la ministra portaveu, María Jesús Montero, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari que s'ha convocat per aprovar la sisena pròrroga de l'estat d'alarma. "La carta que es va remetre ahir sol·licita que hi hagi criteris comuns al marc de la UE que assegurin que no hi hagi diferències entre els diferents països", ha explicat Montero.
"La mobilitat és compartida, ens afecta a tots. Creiem que és bo, convenient, que Europa estableixi els criteris, els protocols de seguretat, de manera que no existeixin diferències entre països", ha insistit la titular d'Hisenda, que ha contestat així en ser preguntada pel fet que alguns països hagin parlat d'obrir fronteres abans que Espanya, l'1 de juliol. "El millor és que la Comissió Europea exerceixi el lideratge" i ens doni "un paraigua que ens empari a tots", ha afirmat Montero.
Segons ha detallat la Moncloa en una nota, a la carta, Espanya i Itàlia "expressen la necessitat que l'aixecament dels controls fronterers entre els països de la UE es faci de manera coordinada, no discriminatòria i sobre la base de criteris epidemiològics clars i transparents". Reclamen a Brussel·les que jugui "un paper clau en l'establiment d'aquests criteris", amb l'objectiu que "es restableixi de manera plena la llibertat de moviments al territori de la UE i l'espai Schengen".
També han traslladat en aquesta missiva que és necessari que s'estableixin "criteris sanitaris comuns a tota la UE per al transport", amb protocols acordats entre tots, un aspecte que és especialment important a les fronteres i sobretot, de cara a l'estiu i l'arribada de turistes.
Sánchez i Conte demanen a la Comissió Europea, a més, que "actuï al més aviat possible en totes aquestes àrees" perquè s'acosta la data en què molts Estats membre preveuen obrir les fronteres als turistes. "De com es dugui a terme aquest procés en dependrà en bona part la percepció que tindran els nostres ciutadans del paper central de la UE en tota la crisi", remarquen.
"NO HI HA HAGUT RECTIFICACIÓ"
Montero també ha assegurat que "no hi ha hagut cap canvi respecte a la posició del Govern", que és que, a partir de l'1 de juliol, s'obrin les fronteres als turistes internacionals. Així ha respost en ser preguntada per la polèmica que va protagonitzar aquest dijous la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, que havia anunciat que Espanya eliminaria les restriccions a les fronteres terrestres amb Portugal i França el 22 de juny, declaracions que posteriorment va rectificar el Govern, assegurant que la data que hi ha sobre la taula és l'1 de juliol.