La seva idea és blindar 'els "mecanismes de manteniment del poder adquisitiu de manera permanent"
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha assegurat que l'objectiu del Govern és no congelar les pensions, i que treballaran a "aclarir la incertesa que existeix sobre els mecanismes de manteniment del poder adquisitiu de manera permanent i establir, quan ho aprovi el Pacte de Toledo, una regla fixa de pensions que asseguri el poder adquisitiu".
De fet, el ministre ha dit aquest divendres durant una entrevista a la Cope que el Govern preveu revaloritzar de nou les pensions 2021 previsiblement lligant-la de nou a l'IPC, tal com va succeir enguany, quan les pensions es van incrementar un 0,9%.
D'altra banda, segons les seves paraules, "durant dècades s'ha sobrecarregat a la Seguretat Social amb polítiques públiques legítimes que res tenen a veure amb la Seguretat Social, però es paguen amb contribucions socials. Són mes de 20.000 milions a l'any. Sense ells, estaria en equilibri pressupostari". Entre altres, ha destacat les polítiques actives d'ocupació, les prestacions d'atur no contributives o les ajudes a la maternitat per fill.
Per això, considera necessari, entre altres coses, privilegiar els plans d'ocupació. "Els plans individuals no ajuden a fomentar l'ara tal com estan ara dissenyats", quan el que seria '"útil" és aconseguir que a les rendes baixes i mitjanes que precisen d'una pensió complementària se'ls incentivi a estalviar, ha opinat citant a un recent informe de la AIReF. El ministre s'ha referit en aquest sentit al model que segueixen al Regne Unit.
Sobre el tema que s'està parlant aquests dies en relació a les jubilacions anticipades, Escrivá creu que hi ha un "mal disseny" de la norma, ja que, encara que hi ha un desincentiu amb una retallada per any anticipat del 8%, en aplicar-se sobre la base reguladora i no sobre la pensió hi ha una "enorme diferència" i de facto l'efecte desincentivador acaba sent molt baix especialment a les pensions màximes, d'entorn al 2%. Així, ha confirmat que el Govern està treballant a reduir-les.
ERTO
També ha insistit que l'ampliació dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) es dirigeixin cap als sectors més afectats, ja que el pressupost que queda per fer front a aquest mecanisme és limitat. "L'important és posar l'esforç en activitats amb una situació transitòria difícil, però es recuperaran quan la situació associada a la Covid-19 es normalitzi", ha afirmat. En ella, Escrivá ha destacat que "aquí podem gastar-nos el que ens podem gastar", ja que "hi ha una restricció pressupostària". "El recorregut pressupostari que ens queda és limitat" després d'haver gastat ja més de 22.000 milions en els ERTO.
El ministre ha xifrat en 600.000 els treballadors que encara continuen en ERTO per força major comparat amb els 3,1 milions que hi havia quan es van posar en marxa, la qual cosa suposa que ja s'han activat el 80% dels treballadors que s'han trobat en aquesta situació en aquests mesos.
INGRÉS MÍNIM VITAL
D'altra banda, respecte a l'ingrés mínim vital, Escrivá ha dit que "d'aquí a final de mes" esperen arribar a 150.000 llars. "Encara no és el que volíem", "però estem treballant en ajustos normatius per evitar que els ciutadans necessitin presentar tanta documentació per sol·licitar-ho", ha assenyalat.
Fins ara, segons les xifres aportades pel ministre, s'han rebut més de 900.000 sol·licituds, "una barbaritat". D'aquestes, se n'han tramitat mes de 330.000, de les quals 85.000 famílies l'estan rebent, unes 270.000 persones i més de la meitat infants. A més, a unes 100.000 se'ls ha sol·licitat informació addicional, mentre que unes 50.000 estan duplicades i unes 60.000 han estat denegades per diferents raons, sobretot per no complir amb els criteris de vulnerabilitat, de renda o de patrimoni.