El 'xoc' per a l'economia "comença a ser comparable al de la crisi de 2008"
Esade ha advertit que l'impacte econòmic provocat per l'avanç del coronavirus a Espanya serà "més sever" que a d'altres països per la seva estructura econòmica i veu possible que el país entri en recessió el segon semestre de l'any.
Així ho assegura un document publicat per l'escola de negocis, titulat 'Política económica contra el coronavirus: impacto y repuestas para España' que analitza la repercussió que està tenint la pandèmia sobre l'economia.
El professor visitant de la Universitat Johns Hopkins i coautor de l'informe, Antonio García Pascual, explica que la disrupció econòmica és "enorme" tant per part de l'oferta com per la demanda, a causa del "col·lapse" de les cadenes de producció i distribució, així com per la "incertesa" i les pròpies mesures de contenció del virus.
García Pascual creu que l'impacte a Espanya serà més sever a causa de la demografia, la "relativa abundància" de petites i mitjanes empreses i l'"alta dependència" del sector serveis, la qual cosa fa el país mes vulnerable que no pas d'altres.
Per part seva, el director de l'Esade Center for Economic Policy & Political Economy (EsadeEcPol) i exdiputat de Ciutadans, Toni Roldán, ha alertat que el 'xoc' del Covid-19 per a l'economia global i els mercats financers "comença a ser comparable al de la crisi de 2008".
No obstant això, Roldán admet que existeix encara molta incertesa sobre el seu desenvolupament i durada. "En una situació excepcional com aquesta, creiem que és responsabilitat de tots aportar els nostres coneixements per millorar la informació disponible", afegeix.
"ACTUAR RÀPIDAMENT I DE MANERA DECIDIDA"
Per tot això, Esade considera que Espanya "ha d'actuar ràpidament i de manera decidida" per a aplanar la corba de contagis, ja que l'evolució segueix la mateixa trajectòria que a Itàlia, amb 9 o 10 dies de retard, per la qual cosa creu que les mesures de contenció anticipada, com les implementades a Corea del Sud, resulten "molt efectives" per limitar el contagi.
"Els costos econòmics de l'acció anticipada són elevats però assumibles. Pel que fa al nombre de casos del Covid-19 ,depassa la capacitat del sistema sanitari, els costos sanitaris i socioeconòmics es multipliquen", adverteix la institució acadèmica.
Esade defensa que la política econòmica contra el virus "ha de dirigir-se a protegir l'ocupació i evitar que empreses solvents tanquin per falta de liquiditat i han de mobilitzar-se recursos fiscals per ajudar directament els treballadors i les empreses afectades per evitar acomiadaments mentre duri l'epidèmia".
"L'estratègia de comunicació és clau i és millor informar de la gravetat de la situació sense alarmisme, però amb claredat", conclou el professor del departament d'Economia, Finances i Comptabilitat en Esade i coautor del document, Pedro Rey.