Gestha aconsella revisar les retencions fiscals d'aquells que han rebut ajudes durant la pandèmia
El sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) ha informat aquest dimecres de set mesures que s'han adoptat durant la pandèmia que influirien en l'import final de la declaració de la Renda d'enguany. És per això que recomanen ajustar en aquests últims mesos de l'any les retencions fiscals dels contribuents que hagin rebut ajudes per frenar la crisi econòmica i social.
1. Els tècnics apunten que els treballadors als quals se'ls ha aplicat un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), encara que cobrin menys de 22.000 euros anuals, hauran de presentar la declaració, en tenir dos pagadors, i molt probablement els sortirà a ingressar. Gestha aconsella que, si els contribuents no tenen capacitat d'estalvi, sol·licitin un increment de les retencions sobre la nòmina de desembre a les seves respectives empreses per a evitar "sorpreses" al juny de 2021.
El col·lectiu explica que els treballadors en situació d'ERTO que cobrin menys de 22.000 euros no tindran obligació de declarar si no reben d'altres pagadors més de 1.500 euros l'any. El límit per a declarar és de 14.000 euros amb més d'un pagador en cas contrari.
2. D'altra banda, Gestha informa que les dones amb fills menors de tres anys, amb dret a l'aplicació del mínim per descendent, podran abaratir la quota diferencial de l'IRPF fins a 100 euros al mes per cada fill, sempre que desenvolupin una activitat la qual estiguin donades d'alta en el règim de la Seguretat Social o Mutualitat.
En canvi, en el cas dels ERTO, la treballadora deixaria de complir els requisits per a gaudir de la deducció per maternitat, tret que fes un treball per compte d'altri a temps parcial en supòsits temporals de regulació d'ocupació. En aquesta mateixa situació es trobarien les autònomes durant els mesos en què hagin hagut de tancar la seva activitat.
3. Quant a la imputació de rendes immobiliàries durant l'Estat d'alarma, Gestha apunta que la Llei de l'IRPF estableix la imputació de rendes immobiliàries, excloent-ne l'habitatge habitual. I subratlla que l'Agència Tributària considera que el que genera la imputació de rendes és la disponibilitat del segon habitatge, i no la seva utilització efectiva. Per tant, malgrat no haver pogut gaudir del segon habitatge, la imputació d'ingressos no s'altera pel confinament del contribuent.
4. Sobre el lloguer d'immobles durant l'estat d'alarma, els tècnics suggereixen que els acords voluntaris establerts entre arrendadors i inquilins per rebaixar la renda, en decretar l'estat d'alarma i la seva posterior crisi, tindran incidència en la declaració de la Renda 2020, ja que l'arrendador reflectirà com a ingressos els nous imports durant els mesos corresponents.
Així mateix, en cas que totes dues parts haguessin acordat diferir el pagament de la renda, també tindria incidència en la declaració de la renda. Més concretament, Gestha aclareix que l'arrendador imputarà els ingressos d'aquests mesos en funció dels nous terminis acordats. A més, ha de tenir-se en compte que continuaran sent deduïbles les despeses necessàries i que no procedirà la imputació de rendes immobiliàries, encara que no es percebin les rendes del lloguer.
5. En un altre punt, les subvencions o ajudes rebudes hauran de declarar-se, tant les rebudes per les activitats dels autònoms com l'ingrés mínim vital, el 'Pla Renove' per a l'adquisició de vehicles, subvencions del Pla Estatal d'Habitatge i altres de les comunitats autònomes, els préstecs subvencionats de la IDAE, les subvencions a sales de cinema, o les ajudes del Fons Covid-19 distribuïdes per les comunitats autònomes. Per a aquestes subvencions i ajudes públiques serà obligatori presentar la declaració de Renda si les rendes immobiliàries imputades, rendiments de lletres del Tresor i altres ajudes superen en conjunt els 1.000 euros anuals.
6. Quant als autònoms, Gestha assenyala que hi ha activitats, en funció de l'àrea en què s'hagin realitzat i les conseqüències que hagin sofert durant la primera ona de la pandèmia, a les quals probablement es podria autoritzar la reducció dels índexs o mòduls per circumstàncies excepcionals d'aquells empresaris que no han renunciat a aquest règim de mòduls amb el primer pagament fraccionat de 2020. Aquesta decisió, per tant, no afectaria els que van renunciar als mòduls i tributen en el mètode d'estimació directa en 2020.
7. En darrer lloc, el sindicat recorda que els donatius al Tresor Públic per finançar les despeses ocasionades per la crisi sanitària dedueixen un 80% a l'IRPF dels primers 150 euros donats, i un 35% a partir d'aquesta quantitat. Aquests percentatges s'han incrementat des de l'1 de gener de 2020 també per a totes les donacions a ONGs i entitats beneficiàries del mecenatge.