Els turistes estrangers també fan 'boicot' a Catalunya amb una caiguda de visitants del 5% a l'octubre

L'arribada de turistes internacionals només es va reduir a Catalunya entre les regions que més visitants reben

Óscar Giménez
Bolsamania | 30 nov, 2017 12:27
Cataluna-playa

El referèndum il·legal de l'1 d'octubre i la tensió política posterior han sortit molt car al sector turístic de Catalunya. És l'única regió que va perdre turistes estrangers a l'octubre del mateix mes de l'any anterior entre les regions que més visitants reben, segons l'Estadística de Moviments Turístics en Fronteres (Frontur).

Espanya va rebre la visita de 7,3 milions de turistes internacionals a l'octubre, fet que suposa un increment interanual de l’1,8%. Un augment que s'alenteix per Catalunya, i que és el més baix en la sèrie històrica de Frontur que comença a l'octubre de 2015. És a dir, la tensió política ha colpejat l'activitat turística, un dels motors de l'economia nacional i, en aquest cas, regional. De fet, Catalunya va patir un descens del 4,7% en l'arribada de turistes estrangers que van tenir a la comunitat la seva destinació principal, reduint aquesta xifra fins als 1.489.870 visitants.

Per contra, la Comunitat de Madrid va registrar un increment interanual del 7,2% fins als 626.165 visitants. Així mateix, l'augment va ser del 6,6% a la Comunitat Valenciana, fins als 811.296 visitants. Mentre que els augments van ser del 3,1% a les Canàries (1.309.652 visitants), del 2,6% a Andalusia (1.122.329) i de l’1,1% a Balears (1.256.152). En el conjunt de la resta de regions hi va haver un increment del 4,5% fins als 626.165 turistes estrangers.

Amb el descens interanual de gairebé el 5%, Catalunya baixa dels 1,5 milions d'arribades de turistes estrangers, cosa que no havia succeït als mesos d'octubre de 2016 i de 2015. Per contra, els gairebé 7,3 milions de visitants forans suposen gairebé un 2% més que l'exercici previ i un 13% que fa dos anys. És a dir, la recuperació econòmica dels principals mercats des dels quals Espanya rep la major part de turistes estrangers i els conflictes o tensió política del Nord d'Espanya han disparat aquestes xifres, que empitjoren a l'octubre a la comunitat catalana.

De fet, Canàries se situa a prop d'arrabassar el lideratge a Catalunya, cosa que no havia passat durant els dos últims anys entre els mesos de juny i octubre, i que només succeeix durant els períodes de temporada baixa. Fa un any, la bretxa va ser del 23%. Aquesta diferència s'ha reduït fins al 14%. Així i tot, la regió va seguir sent la primera destinació principal dels turistes amb un 20,5%, enfront del 18% de les Canàries i al 17,3% de les Balears.

El Regne Unit és el principal país de residència entre els turistes estrangers que van arribar a Espanya a l'octubre, amb un total d'1,7 milions. És a dir, un 22,9% del total amb un increment interanual del 0,5%. Per la seva banda, Alemanya va aportar 1,2 milions de visitants, amb una caiguda del 4,7%. Mentre que els visitants francesos es van reduir un 10%, fins als 838.200. Altres països van compensar aquests descensos, com els Estats Units, amb un augment del 32%, Països Baixos, un 18%, i Suïssa, amb un 17% més.

LES DADES D'OCTUBRE FRENEN UN ANY RÈCORD

L'exercici 2017 està sent, un cop més, de rècords per al sector turístic espanyol. Encara que octubre reflecteix una important desacceleració com no s'havia vist en aquests dos últims anys. Durant els 10 primers mesos de l'any el nombre de turistes estrangers va augmentar un 9,2% fins als 73,4 milions. Principalment són del Regne Unit (17,1 milions), Alemanya (10,8 milions) i França (10,2 milions). El creixement es produeix en tots els països de procedència que recull l'INE, destacant-ne els Estats Units i Suïssa, amb pujades del 34% i del 23% respectivament.

Catalunya segueix liderant amb un ampli avantatge la dada acumulada a l'any, amb 17,2 milions de turistes estrangers que han pernoctat a la regió entre gener i octubre, un 7% més que durant el mateix període de l'any anterior. És a dir, el 23% de l'arribada de visitants d'altres països va tenir a Catalunya el seu destí principal. Al segon lloc es troba Balears, amb 13,5 milions, seguit dels 11,7 milions de Canàries i els 10,5 milions d'Andalusia. La Comunitat Valenciana va sumar 8 milions i Madrid acumula 5,7 milions. La resta de regions, 6,7 milions.

Més del 81% de turistes estrangers ha arribat a Espanya amb avió, amb un increment per aquesta via de l’11% tot i els períodes conflictius viscuts a l'aeroport d'El Prat amb les vagues dels treballadors de seguretat. Per carretera va arribar el 16%, mentre que va arribar a ports espanyols, generalment a través de creuers, una mica més del 2%. La resta de visitants estrangers va arribar amb tren.

Per tipus d'allotjament, els hotels segueixen copant la major quota de turistes estrangers, tant a l'octubre com en l'acumulat de l'any, amb més d'un 80% i d'un 60% respectivament. En aquest sentit, destaca el creixement aquest any de l'habitatge de lloguer, que va ser l'opció per 8,8 milions de visitants, un 21% més que durant el mateix període de l'exercici anterior.

El nombre total de nits pernoctades a Espanya per part de turistes que van arribar a l'octubre d'altres països va ser de 10,6 milions, un 3,2% més en termes interanuals. L'opció majoritària va ser la de 4 a 7 nits amb 3,5 milions. Mentre que en l'acumulat de l'any sumen 108 milions, un 5,7% més que durant els 10 primers mesos de 2016.

contador