Els preus es continuen relaxant i la inflació cau al 8,9% al setembre, més del previst

La inflació subjacent també baixa, fins al 6,2%, després de 14 mesos sense parar de pujar

Irene Hernández
Bolsamania | 14 oct, 2022 10:02
ep archivo   un cliente realizando la compra en un supermercado 20220629115703
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

Els preus es tornen a relaxar un mes més i s'allunyen dels dos dígits. Al setembre, l'Índex de Preus de Consum (IPC) va disminuir fins al 8,9%, taxa que suposa que va retallar la taxa interanual en 1,6 punts, més del previst, segons les dades definitives publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Per la seva banda, la inflació subjacent també baixa, fins al 6,2%, després de 14 mesos sense parar de pujar.

Cal recordar que la inflació general va tocar el seu pic més alt des del setembre del 1984 al mes de juliol passat, quan els preus van pujar un 10,8%.

En taxa intermensual, la inflació general va caure un 0,7%, taxa que representa el descens més important de la taxa mensual de l'IPC en un mes de setembre des del 1961, quan va començar la sèrie històrica.

Aquestes dades definitives suposen una rebaixa respecte a les xifres avançades per l'INE a finals del mes passat, quan va estimar que la inflació es col·locaria al 9%. També ha millorat una dècima el descens mensual des del -0,6% estimat.

Sense tenir en compte les últimes variacions d'impostos, la inflació interanual seria del 9,3% al setembre, taxa que suposa 0,4 punts més que l'IPC general.

Habitatge i transport són els grups que més han afavorit aquest descens dels preus, mentre que aliments i begudes no alcohòliques, per contra, és grup amb b

Quant a l'habitatge, disminueix la variació més de 10,5 punts, fins al 14,2%, a causa de la baixada de l'electricitat enfront de la pujada del setembre del 2021. Al setembre, el preu de l'electricitat va pujar un 20,2% en comparació amb l'any previ, un encariment molt menor que l'agost, quan va ser del 60,6%. Sense tenir en compte les darreres variacions d'impostos, l'increment de la llum al setembre hauria estat del 28,6%.

El transport registra una taxa del 9,4%, més de dos punts inferior a la del mes anterior. Aquesta evolució està causada pel descens del preu dels carburants i lubricants, enfront de l'augment registrat al setembre de l'any passat, i la baixada als serveis de transport.

Aliments i begudes no alcohòliques situa la seva taxa en el 14,4%, sis dècimes superior a la del mes passat, i la més alta des del començament de la sèrie, el gener de 1994. Destaquen en aquest comportament els increments dels preus dels llegums i hortalisses, llet, formatges i ous i carn, més grans aquest mes que el 2021.

La taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) disminueix dues dècimes, fins al 6,2%, situant la diferència amb la de l'IPC general en més de dos punts i mig.

Per CA, la taxa anual de l'IPC disminueix al setembre respecte a l'agost a totes. Els descensos més importants es produeixen a Extremadura, Castella-La Manxa i Comunitat Valenciana, amb baixades de 2,1, 2 i 1,9 punts, respectivament. Per la seva banda, els descensos més baixos es produeixen a la Comunitat Foral de Navarra i a les Canàries, d'1,2 i 1,3 punts, respectivament.

D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) al setembre va situar la taxa de variació anual en el 9%, un punt i mig per sota de la registrada al mes anterior. La variació mensual de l'IPCH és del -0,2%. La taxa de variació anual de l'IPC a Impostos Constants (IPC-IC) se situa al 9,3%, quatre dècimes per sobre de la registrada per l'IPC general. La taxa de variació mensual de l'IPC-IC és del -0,7%. Per acabar, l'IPCH a Impostos Constants (IPCH-IC) presenta una taxa anual del 9,6%, sis dècimes més que la de l'IPCH. La taxa de variació mensual de l'IPCH-IC és del -0,3%.

contador